Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Drama Nederlandse raceteams in World Solar Challenge compleet: zonneauto Delft uitgebrand, crash voor zonneauto Twente
© Jorrit Lousenberg

Drama Nederlandse raceteams in World Solar Challenge compleet: zonneauto Delft uitgebrand, crash voor zonneauto Twente

Het drama voor de Nederlandse raceteams aan de World Solar Challenge is compleet. Waar team Twente aan kop lag en crashte na een windvlaag brandde de auto NunaX van de nieuwe koploper, universiteit Delft, plots uit.

De zonnewagen van het Delftse Vattenfall Solar Team ging volledig in vlammen op. Coureur Tim van Leeuwen bleef daarbij ongedeerd. Hij wist NunaX op tijd te verlaten. De eindzege van het team lag voor het grijpen op de laatste racedag van de Bridgestone World Solar Challenge. Met nog 300 kilometer te gaan, stond het team eerste in het klassement. Het is de eerste keer in de 20 jaar deelname van de regerend wereldkampioen dat de finishlijn niet wordt gehaald.

Reden brand onbekend
Wat de reden is voor het vlam vatten van de zonneauto is op dit moment nog niet duidelijk. De komende dagen zal nader onderzoek dat moeten uitwijzen. 'Ik sta hier naast een brandend hoopje koolstof', zegt coureur Tim van Leeuwen, een van de 4 bestuurders van de zonneauto.

'De schrik en het ongeloof zitten er hier goed in. We reden het laatste stuk richting Adelaide en hadden nog 250 kilometer te gaan. Het ging hartstikke goed: we reden krap aan de leiding met 100 kilometer per uur, maar op een gegeven moment rook ik een brandlucht. Ik vroeg nog aan de begeleidende auto achter me of dat uit de auto kwam, maar alle waarden waren goed. Toen er ineens rook mijn coureurskuip binnenkwam, wist ik dat het foute boel was.'

Windvlaag
Een stevige windvlaag maakte een dag eerder al een einde aan de Bridgestone World Solar Challenge voor Solar Team Twente. Kort na de start van de vierde racedag werd hun zonnewagen Red E van de weg geblazen. De zonnewagen raakte daarbij in de berm en werd dusdanig beschadigd dat doorrijden niet meer mogelijk was. Coureur Evert van der Hoek bleef ongedeerd.

Met nog 865 kilometer te rijden tot de finish in Adelaide ging Solar Team Twente op de vierde racedag als leider in de wedstrijd van start. Na 20 minuten rijden werd de coureur verrast door een harde zijwind die de auto de weg af blies. Van der Hoek kreeg de auto niet terug op de weg en gleed een kleine helling af. Hierbij spinde de RED E en belandde de Twentse zonnewagen ondersteboven in het rode zand. Het team greep snel in om de veiligheid van de coureur zeker te stellen en om te voorkomen dat er verdere schade zou optreden. Van der Hoek raakte gelukkig niet gewond bij het ongeval maar werd veiligheidshalve naar het ziekenhuis gestuurd voor een check. Daar bleek alles in orde te zijn. De crash van het team van de Universiteit Twente is op onderstaande video te zien.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Financieel Directeur Profinergy Group

Fulltime (40 uur) - 3542DM
ProfiNRG zoekt:

Project Inkoper (M/V)

Fulltime (40 uur) - 3542DM
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!