Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Importheffingen: bedrijf moet naheffing van 158.446,81 euro betalen voor zonnepanelen uit China
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Importheffingen: bedrijf moet naheffing van 158.446,81 euro betalen voor zonnepanelen uit China

De meervoudige douanekamer van het gerechtshof Amsterdam heeft in hoger beroep een bedrijf veroordeeld tot het betalen van een naheffing van 158.446,81 euro voor zonnepanelen die niet uit Taiwan, maar China komen.

De uitspraak voor het omzeilen van importheffingen werd afgelopen november al gedaan, maar is nu pas gepubliceerd.

Antidumpingrechten
Het bedrijf was in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak die de rechtbank Noord-Holland in juli 2019 deed. Toen oordeelde de rechter dat de inspecteur van de Belastingdienst/Douane het betreffende bedrijf in juni 2015 terecht een uitnodiging tot betaling à 158.446,81 euro aan definitieve antidumpingrechten heeft uitgereikt.

Het betreffende bedrijf heeft op 7 november 2013 aangifte gedaan voor de import van 580 zonnepanelen met land van oorsprong en land van verzending Taiwan. Aan het einde van die maanden werden op deze wijze nog eens 1.160 zonnepanelen geïmporteerd. De eerste zending met zonnepanelen is door de douane fysiek geïnspecteerd, omdat er een vermoeden bestond dat de zonnepanelen oorspronkelijk uit China komen, maar het land van oorsprong van de originele verpakking zou zijn verwijderd en een andere sticker zou zijn aangebracht.

Antifraudebureau OLAF
Het Europese antifraudebureau heeft de Nederlandse Douane namelijk geïnformeerd dat tijdens een missie in Taiwan is gebleken dat de 2 betreffende zendingen zonnepanelen niet uit Taiwan, maar uit China afkomstig zijn. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat op internet met behulp van het zoekprogramma Google gezocht is op het typenummer dat op de zonnepanelen staat. Hierbij komt naar voren dat zonnepanelen met het betreffende typenummer door de fabrikant geproduceerd worden in China.

In de rechtszaak wordt ook stilgestaan bij een publicatie in Solar Magazine uit december 2015 waarin de Nederlandse Douane in een exclusief interview vertelt honderden naheffingen te hebben verstuurd. ‘We hadden vrij snel door dat er sprake was van grootschalige omzeiling van de antidumpingheffingen en compenserende heffingen. Maar voordat je de bewijslast rond hebt, is veel tijd en noodzakelijke samenwerking nodig tussen de autoriteiten in Europa en Azië’, wordt in het rechtbankverslag het artikel geciteerd.

Werkelijke oorsprong
Een Nederlandse douanebeambte is met controleurs van OLAF naar Taiwan gegaan om de eigen informatie te staven met informatie van de Taiwanese autoriteiten. De rechtbank concludeert dat OLAF in samenwerking met de bevoegde autoriteiten in Taiwan een link heeft kunnen leggen tussen de ingevoerde zonnepanelen uit China en de wederuitvoer van diezelfde zonnepanelen naar de Europese Unie. Het in de uitvoeraangiften opgegeven containernummer, de naam van de Taiwanese exporteur, de aantallen en het type komen overeen met de gegevens in de bescheiden die zijn overlegd bij de aangiften voor het in het vrije verkeer brengen van de zonnepanelen. Op basis van deze bevindingen is geconcludeerd dat de werkelijke oorsprong van de betreffende zonnepanelen China is.

In het hoger beroep heeft de rechtbank daarom nu geoordeeld dat de uitnodiging tot betaling terecht is uitgereikt. De argumenten die het bedrijf tegen de naheffing heeft aangedragen, zijn alle van tafel geveegd.

Reeks van rechtszaken
In de afgelopen 2 jaar heeft er een groot aantal rechtszaken plaatsgevonden over naheffingen voor importheffingen. Zo veroordeelde de rechtbank van Noord-Holland een bedrijf begin maart in hoger beroep tot het betalen van een naheffing van ruim 600.000 euro.

De hoogst opgelegde naheffing die publiek bekend is, betreft daarbij een betaling van 6,8 miljoen euro. De naheffing was oorspronkelijk 8,5 miljoen euro, maar werd door de rechtbank van Noord-Holland met 1,7 miljoen euro verlaagd.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Zon op Land

Fulltime (40 uur) - Noord Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!