Solar Magazine - Klimaatministers akkoord met wetsvoorstellen: EU-doel 40 procent hernieuwbare energie stap dichterbij
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Klimaatministers akkoord met wetsvoorstellen: EU-doel 40 procent hernieuwbare energie stap dichterbij
© EU

Klimaatministers akkoord met wetsvoorstellen: EU-doel 40 procent hernieuwbare energie stap dichterbij

De Europese Klimaatministers hebben in de Raad van de Europese Unie na meer dan 16 uur onderhandelen een akkoord bereikt over meerdere wetsvoorstellen die onderdeel zijn van het ‘Fit for 55’-pakket.

Het definitief vastleggen van het doel van 40 procent hernieuwbare energie in 2030 is daarmee weer een stap dichterbij gekomen. De Europese Commissie presenteerde het ‘Fit for 55’-pakket in de zomer van 2021 als onderdeel van de Europese Green Deal. Sindsdien wordt er onderhandeld over het voorgestelde pakket.

REPowerEU
Afgelopen mei heeft de Europese Commissie de ambitie overigens alweer opgeschaald via het REPowerEU-plan dat een antwoord is op de energiecrisis als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Onderdeel van dat plan is het voorstel om het aandeel hernieuwbare-energiebronnen in 2030 te verhogen van 40 naar 45 procent.

Standpunten
De Raad van de Europese Unie heeft nu echter pas de onderhandelingsstandpunten aangenomen over 2 wetgevingsvoorstellen die onderdeel zijn van het Fit for 55-pakket: de actualisatie van de richtlijn hernieuwbare energie RED en de richtlijn energie-efficiëntie EED. Dankzij deze ‘algemene oriëntaties’ kunnen nu de onderhandelingen met het Europees Parlement opgestart worden.

Om het 2030-doel van 40 procent hernieuwbare energie te halen, zullen de Europese lidstaten hun nationale bijdragen in hun nationale energie- en klimaatplannen (NECP’s) moeten verhogen. Deze plannen moeten daartoe in 2023 en 2024 worden geactualiseerd. De Europese Klimaatministers hebben nu overeenstemming bereikt over ambitieuzere sectorspecifieke streefcijfers en maatregelen. Dat moet de integratie van hernieuwbare-energiebronnen bevorderen in sectoren waar dit proces trager verloopt.

Keuze
Zo is een indicatief streefcijfer vastgelegd van ten minste 49 procent hernieuwbare energie in gebouwen in 2030 en is overeenstemming bereikt over snellere vergunningsprocedures voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie.

Ook is besloten om het hernieuwbare-energiedoel voor verwarming en koeling geleidelijk te verhogen, met een bindende verhoging van 0,8 procent per jaar op nationaal niveau tot 2026 en van 1,1 procent in de periode 2026-2030.

Industrie
Voor de industrie is een indicatief streefcijfer vastgelegd voor een gemiddelde jaarlijkse toename van het gebruik van hernieuwbare energie met 1,1 procent.

Ook zijn de ministers overeengekomen dat tegen 2030 35 procent van de waterstof in de industrie – en tegen 2035 de helft – afkomstig moet zijn van hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Magazijnmedewerker

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Parttime (24 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!