Solar Magazine - Huishoudens betalen netbeheerder komend jaar 6 euro meer voor transport stroom en gas
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Huishoudens betalen netbeheerder komend jaar 6 euro meer voor transport stroom en gas
© Hansenn | Dreamstime.com

Huishoudens betalen netbeheerder komend jaar 6 euro meer voor transport stroom en gas

Consumenten gaan in 2022 gemiddeld 6 euro per jaar meer betalen aan hun netbeheerder voor het transport van elektriciteit en gas. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM stelt de tarieven van de regionale netbeheerders jaarlijks vast. Dit is echter het eerste jaar dat de ACM de tarieven vaststelt volgens de nieuwe methodebesluiten die in september 2021 zijn gepubliceerd.

Verzwaren
De netbeheertarieven bestaan uit een transport- en aansluittarief. De gemiddelde tarieven die een huishouden betaalt voor gas dalen in 2022 met 0,55 procent. De gemiddelde tarieven voor elektriciteit stijgen in 2022 met 3,3 procent. De belangrijkste oorzaak van deze stijging zijn de toegenomen kosten die de landelijke netbeheerder TenneT in 2022 aan de regionale netbeheerders elektriciteit doorberekent, omdat het bedrijf de komende jaren veel extra kosten maakt voor het verzwaren van het hoogspanningsnet. Deze extra kosten hebben ook gevolgen voor de tarieven die grootverbruikers moeten betalen; die stijgen namelijk afhankelijk van hun aansluiting met 9 of 15 procent.

Efficiënt
Door regulering van de tarieven zorgt de ACM ervoor dat netbeheerders genoeg inkomsten ontvangen voor investeringen die nodig zijn in het kader van de energietransitie. Tegelijkertijd zorgt zij ervoor dat tarieven niet hoger zijn dan redelijk en prikkelt zij netbeheerders om efficiënt te werken.

Om elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen te kunnen transporteren, moet er de komende jaren veel geld worden geïnvesteerd in uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Via de netbeheertarieven betalen consumenten en bedrijven mee aan deze extra investeringen.

Opbouw energierekening consumenten

De energierekening voor consumenten bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

  1. de variabele leveringskosten: dit is het tarief dat een consument voor een kubieke meter gas of een kilowattuur stroom betaalt;
  2. de vaste leveringskosten: bijvoorbeeld administratiekosten;
  3. de transportkosten: ook wel netbeheerkosten genoemd;
  4. de belastingen: de energiebelasting, vermindering energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Van deze 4 onderdelen worden alleen de netbeheerkosten door de ACM vastgesteld. De ACM ziet er daarbij op toe dat energieleveranciers voor de levering van energie geen onredelijke tarieven vragen en controleert of facturen duidelijk zijn en aan de regels voldoen. Zo heeft de ACM er bijvoorbeeld in oktober voor gezorgd dat Budget Energie zijn klanten duidelijker informeert over het feit dat het bedrijf vaste leveringskosten niet per dag maar per maand in rekening brengt. Hierdoor moeten mensen die gedurende de maand klant worden of overstappen wel voor de hele maand vaste leveringskosten betalen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Solar & Wind

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
kWh People zoekt:

Junior Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!