logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
14 oktober 2021

Test Aankoop wil schadevergoeding voor Vlaamse eigenaren zonnepanelen waar omvormer uitvalt

De Vlaamse consumentenorganisatie Test Aankoop wil dat Vlaamse eigenaren van zonnepanelen gecompenseerd worden als hun zonnepanelen geen stroom opwekken doordat de omvormer uitgeschakeld wordt.

Net als in Nederland nemen ook in Vlaanderen de klachten van consumenten waar de omvormer zichzelf uitschakelt omdat de spanning te hoog oploopt, toe. Bij de Nederlandse netbeheerder Liander klaagden meer dan 1.000 consumenten in de eerste helft van het kalenderjaar dat zij stroom die hun zonnepanelen produceren niet ieder moment van de dag volledig konden terugleveren. In Vlaanderen zouden er dit jaar al bijna 3.000 soortgelijke klachten zijn binnengekomen bij netbeheerder Fluvius.

Niet te veel gevraagd
Test Aankoop, de Vlaamse tegenhanger van de Nederlandse Consumentenbond, stelt regelmatig een klacht binnen te krijgen van een abonnee wiens zonnepanelen meer dan eens uitvallen. ‘De nieuwste cijfers geven aan dat het niet om alleenstaande gevallen gaat. Er dringen zich maatregelen op. Een schadevergoeding voor de consument die schade lijdt, is niet teveel gevraagd’, aldus Test Aankoop.

Maatregelen
Test Aankoop wijst erop dat zonnepaneeleigenaren ook zelf maatregelen kunnen treffen.

‘Allereerst kun je contact opnemen met je eigen installateur. Die kan onder meer nagaan of de omvormer niet strikter is ingesteld dan de benodigde waarden. Hij kan ook nagaan of de kabel tussen zonnepanelen en omvormer voldoende doorsnede heeft (red. als de voedingskabel naar de meterkast dun of lang is, kan de spanning op zolder waar de omvormer hangt een paar volt hoger zijn dan in de meterkast). Bij een 3-fase-installatie kan het bovendien nodig zijn om over een 3-fase-omvormer te beschikken. Biedt de installateur geen oplossing, dan kun je nog proberen de opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk zelf te verbruiken op de momenten dat de kans op overbelasting van het net het grootst is. Dat kan door dan je zware huishoudelijke toestellen zoals een wasmachine, vaatwasser of droogkast (red. wasdroger) te laten draaien. Ook een thuisbatterij kan helpen om de geproduceerde stroom tijdelijk op te slaan en zo stroompieken te vermijden.’

Verantwoordelijkheid Fluvius
Verder stelt Test Aankoop dat zonnepaneelbezitters er sowieso goed aan doen om hun problemen bij netbeheerder Fluvius te melden. ‘Dan kan er iemand langskomen om te bekijken of er een snelle oplossing mogelijk is, bijvoorbeeld een dikkere kabel die de verbinding met het stroomnet maakt of een aanpassing in de elektriciteitscabine in de buurt. Als er echter zwaardere aanpassingen aan het stroomnet moeten gebeuren, kan de oplossing wel eens een tijd op zich laten wachten. Intussen lijd je als consument wel verlies aan productie en dus aan geld. De Vlaamse Ombudsman heeft al eerder een schadevergoeding bepleit voor dit soort verlies. En wij kunnen ons daarbij aansluiten. Het kan niet dat men aan de ene kant burgers aanmoedigt om zonnepanelen op hun dak te plaatsen en aan de andere kant hen in de steek laat als het stroomnet hun geproduceerde elektriciteit niet kan verwerken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten