logo
© Liander
© Liander
19 augustus 2021

Liander: 35 procent meer klachten van consumenten die stroom zonnepanelen niet kunnen terugleveren

Meer dan 1.000 consumenten hebben in de eerste helft van het kalenderjaar bij netbeheerder Liander geklaagd dat zij stroom die hun zonnepanelen produceren niet ieder moment van de dag volledig kunnen terugleveren.

Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt de netbeheerder in zijn halfjaarbericht.

Drukte
Netbeheer Nederland waarschuwde eind juni namens de netbeheerders dat ook consumenten de komende jaren de gevolgen gaan merken van de drukte op het stroomnet. ‘Zo wordt het minder vanzelfsprekend dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren en kan het verzwaren van een huisaansluiting om deze geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrisch koken langer duren’, aldus Netbeheer Nederland destijds.

465 miljoen euro
Om de toename van duurzame energie bij te benen, heeft Alliander in de eerste helft van het jaar 465 miljoen geïnvesteerd. Dat is een toename van 60 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Toch stelt Liander dat ondanks deze forse investeringen de snelheid waarmee de energietransitie plaatsvindt maar moeilijk kan worden bijgehouden. Belangrijke oorzaken hiervan zijn een chronisch tekort aan technisch personeel en lange doorlooptijden door onder andere vergunningsprocedures. Dat betekent dat de schaarste op het elektriciteitsnet toe zal blijven nemen.

Hoog tempo
Onder andere door economische groei en digitalisering van de samenleving neemt het stroomverbruik snel toe. Bijvoorbeeld door de komst van datacenters. In het eerste halfjaar lag het elektriciteitsverbruik door deze centra op 1.725 gigawattuur. Dat is het gemiddelde verbruik van ongeveer 630.000 huishoudens. De komende 10 jaar wordt meer dan een vervijfvoudiging verwacht van de elektriciteitsvraag door deze centra.

Aan de andere kant groeit ook de hoeveelheid duurzame energie die wordt opgewekt met wind- en zonneparken. Nu al nemen zonneparken volgens Liander de ruimte in van ongeveer 7.700 voetbalvelden. In de periode tot 2030 zal dit aantal met nog eens 17.000 voetbalvelden toenemen.

9.600 laadpalen
Waar het net vol zit, moeten ondernemers langer wachten tot hun aansluiting kan worden gerealiseerd of uitgebreid. Maar ook consumenten zullen dus steeds meer ongemak ervaren. Bijvoorbeeld door langere wachttijden voor het verzwaren van een aansluiting voor bijvoorbeeld een warmtepomp of een laadpaal. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal aangesloten publieke laadpalen in het werkgebied van netbeheerder Liander met circa 1.200 tot ruim 9.600 stuks.

Tot en met 2025 neemt de behoefte naar verwachting met 20.000 laadpalen toe. Om dat te kunnen realiseren, moeten er de komende jaren per dag 2 keer zoveel laadpalen worden aangesloten.

516 nieuwe stations
In het eerste halfjaar van 2021 werden door Liander 516 nieuwe middenspanningsstations gebouwd. Dat is 19 procent meer, oftewel 81 stuks, dan in het eerste halfjaar van 2020.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten