logo
wvhj2023
hero-image
15 januari 2021

Vlaanderen: eenmalige compensatie voor eigenaren zonnepanelen vanwege vernietiging terugdraaiende teller

De Vlaamse regering gaat zonnepaneeleigenaren eenmalig compenseren nu het overgangsregime voor de terugdraaiende teller door het Hof is vernietigd. Dat meldt minister Demir na afloop van de ministerraad.

De minister van Energie meldt dat de gezinnen een eenmalige financiële compensatie krijgen die overeenkomt met een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering. Zonnepaneeleigenaren komen alleen in aanmerking voor de compensatie als ze hun investering nog niet voldoende terugverdiend hebben. 

2 situaties mogelijk
Er zijn 2 situaties mogelijk:

  • eigenaren van zonnepanelen die een digitale meter hebben, ondervinden onmiddellijk de gevolgen. Het gaat om ongeveer 101.000 huishoudens die hun installatie in 2020 in gebruik zijn genomen. Zij verliezen hun ‘virtuele’ terugdraaiende teller op de dag dat het arrest van het Grondwettelijk Hof in het Belgisch Staatsblad verschijnt.
  • eigenaars van zonnepanelen die nog een klassieke meter hebben, ongeveer 470.000 installaties, verliezen hun terugdraaiende teller pas wanneer hun klassieke meter vervangen wordt door een digitale meter en zullen tot dan geen gevolgen ondervinden.

In beide gevallen komt men in aanmerking voor een financiële compensatie op basis van de berekening van een referentie-installatie, geraamd door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Het referentieproject is een zonnepaneleninstallatie van 4 kilowattpiek met een omvormersvermogen van 3,6 kilowatt en een zelfverbruik van 35 procent. 

Afhankelijk van grootte installatie
De compensatie is dus afhankelijk van het kalenderjaar waarin de eigenaar de zonnepanelen in gebruik heeft genomen, met het jaar dat de digitale meter wordt geplaatst, alsook van de grootte van de installatie. Eind volgende week zal voor ieder installatiejaar de ondersteuning in euro per kilowatt geïnstalleerd vermogen berekend worden.

Minister Demir laat weten dat de compensatie vergelijkbaar zal zijn aan het rendement van de nieuwe investeringspremie die per 1 januari 2021 van kracht is. Daarbij wordt rekening gehouden met alle steun die een zonnepaneelinstallatie in het verleden al kreeg en het rendement dat de eigenaren konden genieten van de periode met terugdraaiende teller. Inwoners van Vlaanderen die dit jaar zonnepanelen kopen, krijgen maximaal 1.500 euro subsidie.

Niet alleen de 101.000 gezinnen die vorig jaar zonnepanelen lieten installeren worden gecompenseerd, maar ook de circa 470.000 gezinnen die al zonnepanelen hebben en nog over een terugdraaiende teller beschikken, krijgen een eenmalige compensatie.

Uitrol digitale meter uitgesteld
Deze laatste groep van 470.000 gezinnen kan tussen nu en 2029, het moment waarop de digitale meter geplaatst wordt, kiezen voor een eenmalige compensatie. Minister Demir laat namelijk weten dat de snelheid waarmee de digitale meter uitgerold wordt bij eigenaren van zonnepanelen, verlaagd wordt. De Vlaamse overheid heeft zelfs beslist om tot begin april 2021 geen digitale meters bij zonnepaneleneigenaren te laten plaatsen totdat de financiële compensatieregeling in de regelgeving is opgenomen. 

Netbeheerder Fluvius moest er oorspronkelijk voor zorgen dat tegen eind 2024 al 80 procent van de gebruikers een digitale meter zou hebben, waarbij de plaatsing bij zonnepaneeleigenaren eind 2022 al afgerond zou moeten zijn. Zonnepaneeleigenaren zullen nu gespreid over de periode 2021-2029 een digitale meter krijgen. 

30 procent meer steun bij thuisbatterij
De regering bekijkt nog de mogelijkheid om de eenmalige investeringssteun nog met 30 procent te verhogen als gezinnen ervoor kiezen om de komende 2 jaar te investeren in een thuisbatterij of warmtepompboiler. In dat geval kunnen ze rekenen op een bijkomende batterijpremie of warmtepompboilerpremie bovenop de bestaande. Op die manier wil de regering de energietransitie een extra duw in de rug geven en overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen.

Tot slot stelt minister Demir een deskundig team te mobiliseren om mensen via het centrale aanspreekpunt goed en efficiënt toelichting te geven.

Uitspraak Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 14 januari 2021 in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. 

In Vlaanderen werd in maart 2019 een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Uitgangsprincipe was dat zonnepaneeleigenaren die hun pv-systeem voor eind 2020 plaatsten 15 jaar lang het rendement mogen behouden van de terugdraaiende teller. De Vlaamse energieregulator VREG stapte vervolgens echter naar het Grondwettelijk Hof om bezwaar te maken tegen dit voordeel voor zonnepaneeleigenaren. Ook de federale energieregulator CREG tekende bezwaar aan.

Het Hof heeft de bezwaarmakers in het gelijk gesteld en daarom de bepalingen die het oude systeem van het compensatiemechanisme en het prosumententarief in stand houden, vernietigd. Omdat het Hof administratieve problemen wil tegengaan, hoeven Vlaamse eigenaren van zonnepanelen geen geld terug te betalen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten