logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
9 juni 2020

Vlaanderen versnelt uitrol digitale meters: eind 2024 al 80 procent vervangen

De Vlaamse regering heeft besloten om de uitrol van de digitale meter te versnellen. Netbeheerder Fluvius moet ervoor zorgen dat tegen eind 2024 al 80 procent van de gebruikers een digitale meter heeft.

De uitrol van de digitale meter startte in Vlaanderen op 1 juli 2019 en er was een termijn van 15 jaar voorzien voor de volledige uitrol. Een cruciaal element van de invoeringsregeling is de vorig jaar gemaakte keuze dat de eigenaren van zonnepanelen 15 jaar de optie op rendement uit een terugdraaiende teller behouden.

269.000 digitale meters
De beslissing om nu te versnellen, is genomen op voordracht van minister van Energie Zuhal Demir. Met een digitale meter heeft de consument volgens haar een gedetailleerd overzicht van zijn energieverbruik en kan hij dynamische contracten aangaan die inspelen op de uurprijzen op de markt.

Eind april 2020 waren er in Vlaanderen 269.000 digitale meters geïnstalleerd; zo’n 4,7 procent van het totale aantal van 5,7 miljoen analoge meters dat vervangen moet worden. Uit een recent rapport van de Europese Commissie blijkt dat meer dan de helft van de lidstaten een installatiegraad van 10 procent bereikt heeft voor slimme meters voor elektriciteit. In 7 lidstaten heeft al 80 procent van de gebruikers een digitale meter of is de uitrol voltooid.

888 miljoen euro
Minister Demir: ‘Op mijn vraag heeft de VREG een actualisatie gemaakt van haar eerdere kosten-batenanalyse voor de uitrol van digitale meters. Daaruit blijkt dat de versnelde uitrol tot een hogere maatschappelijke winst leidt van gemiddeld 888 miljoen euro. Dat is dus een stuk positiever dan een tragere uitrol over 15 jaar, waarvoor de kosten-batenanalyse berekend werd op 768 miljoen euro. We hebben er dus alle voordeel bij om de uitrol van de digitale meter maximaal te versnellen.’

Dat de versnelde uitrol sowieso zou leiden tot hogere kosten voor de distributienetbeheerders, en dus mogelijk ook voor de eindklant, klopt volgens Demir niet. ‘De versnelde uitrol is wel degelijk mogelijk zonder te leiden tot hogere elektriciteitskosten voor de energieverbruikers’, zegt Demir. ‘Het einddoel van deze versnelde uitrol is zelfs het tegenovergestelde: de factuur drukken voor mensen die bewust omgaan met hun energieverbruik.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten