logo
wvhj2023
© Artjazz | Dreamstime.com
© Artjazz | Dreamstime.com
15 januari 2021

FEBEG, ODE en Techlink over vernietiging terugdraaiende teller: snel oplossing nodig voor eigenaren zonnepanelen

FEBEG, ODE en Techlink willen snel in overleg met de Vlaamse regering over een oplossing voor zonnepaneeleigenaren die getroffen worden door de vernietiging van de terugdraaiende teller door het Grondwettelijk Hof.

De 3 brancheorganisaties voor energieleveranciers, zonne-energiebedrijven en installateurs stellen het te betreuren dat het Grondwettelijk Hof het beroep van VREG, CREG en de federale overheid heeft gehonoreerd. 

Snel perspectief bieden
Nu het Grondwettelijk Hof in een arrest het recht voor eigenaren van zonnepanelen heeft vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden, is het volgens FEBEG, ODE en Techlink belangrijk om op korte termijn een oplossing uit te werken die de betrokken klanten snel perspectief biedt. 

‘Deze beslissing heeft een belangrijk effect op de gezinnen die de afgelopen jaren in zonnepanelen investeerden’, vervolgen de organisaties. ‘Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen prosumenten met een klassieke analoge meter en deze met een digitale meter. De klassieke meter kan injectie niet apart meten en dus blijft de terugdraaiende teller hier voorlopig van toepassing tot het moment van plaatsing van een digitale meter. Zij die nog geen digitale meter hebben, zullen geïmpacteerd zijn vanaf de plaatsing van de digitale meter. De geïmpacteerde prosumenten zullen vanaf nu geen prosumententarief meer betalen. Prosumenten die al een digitale meter hebben, vallen in dit geval onder de regeling zoals geldt voor installaties ouder dan 15 jaar of de nieuwe installaties die geplaatst worden vanaf 2021. Ze zullen een terugleveringscontract kunnen sluiten met hun leverancier voor wat betreft de niet zelf verbruikte lokale productie en hiervoor vergoed worden. ’

Nieuwe installaties blijven rendabel
FEBEG, ODE  en Techlink stellen het arrest in de komende dagen nog nader te bestuderen, maar vragen de bevoegde overheden nu al om snel een overleg op te starten waaraan de organisaties willen meewerken. 

Ze vragen dat de Vlaamse overheid aandacht blijft hebben voor een stabiel en aantrekkelijk investeringskader en waar nodig bijkomende flankerende maatregelen neemt. ‘De situatie voor nieuwe installaties vanaf 2021 blijft ongewijzigd. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zal verder moeten geïnvesteerd worden in zonnepanelen. FEBEG – ODE – PV Vlaanderen en Techlink hopen dat er een positief investeringsklimaat blijft. Nieuwe installaties blijven rendabel onder de huidige regels.’

Voor de nieuwe installaties vanaf 2021 krijgt de prosument – de eigenaar van de zonnepanelen – immers een eenmalige investeringspremie van maximaal 1.500 euro. Verder wordt hij aangemoedigd om zoveel als mogelijk zelf te verbruiken en krijgt hij de mogelijkheid om de niet zelf verbruikte stroom via een terugleveringscontract te verkopen aan zijn energieleverancier. Eigenaren van zonnepanelen die al langer dan 15 jaar zonnepanelen hebben, kunnen ook een terugleveringscontract afsluiten met hun energieleverancier.

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten