logo
wvhj2023
foto: Lydia Peeters
foto: Lydia Peeters
15 maart 2019

Akkoord digitale meter in Vlaanderen: eigenaren zonnepanelen behouden 15 jaar voordeel van terugdraaiende teller

In Vlaanderen is er een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Pv-eigenaren mogen 15 jaar lang het rendement behouden van de huidige, terugdraaiende teller.

De zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname van de digitale meter namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG, dat enkel rekening houdt met de stroom die van het elektriciteitsnet wordt gehaald.

Terugleververgoeding
Bij het nieuwe systeem van VREG worden nettarieven in rekening gebracht voor stroom die mensen effectief van het net afnemen. Dit is voordeliger voor prosumenten die overdag meer thuis zijn en hun opgewekte zonne-energie dan ook meteen verbruiken. Mensen die kiezen voor het huidige systeem, kunnen overigens op elk moment overgaan naar de nieuwe optie die uitgewerkt werd door de onafhankelijke regulator.

Vanaf 2021 maakt Vlaanderen bovendien een ‘terugleververgoeding’ mogelijk: prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Wie vandaag de dag al zonnepanelen heeft en dus 15 jaar recht heeft op het voordeel van een terugdraaiende teller, kan op elk moment overschakelen naar deze nieuwe terugleververgoeding.

Verkiezingen
De VREG meldde afgelopen maand al  dat 60 procent van de inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen heeft – zogenaamde prosumenten – minder zal betalen als zij gebruik gaan maken van een slimme meter. In Vlaanderen begint dit jaar de uitrol van digitale elektriciteits- en gasmeters. Tegen eind 2022 moet 1 op de 3 huishoudens zijn uitgerust met de nieuwe energiemeters. Bram Claeys van ODE/PV-Vlaanderen deed in de december 2018-editie van Solar Magazine nog een oproep aan de regering om nog voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei 2019 een akkoord te bereiken.

Dat akkoord is nu bereikt doordat het Vlaams parlement groen licht heeft gegeven voor het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’. Dit ontwerpdecreet van de Vlaamse regering garandeert het voordeel van een terugdraaiende teller bij zonnepanelen gedurende 15 jaar. De amendementen op dit decreet verankeren nu deze garantie en zorgen ervoor dat zonnepaneleneigenaars hun rendement behouden en zelfs kunnen verbeteren (red. zie onderstaande visuals).

Prosumenten
Energieminister Lydia Peeters: ‘De Vlaamse regering houdt woord: de uitrol van de digitale meter kan van start gaan zoals gepland én prosumenten die dat willen, behouden het voordeel van een terugdraaiende teller gedurende 15 jaar, ook voor de distributienettarieven. Daarnaast hebben ze een tweede optie om te kiezen voor het voorstel dat de VREG uitwerkte indien dit hen meer voordelen biedt, wat het geval is voor prosumenten die veel opgewekte energie direct verbruiken. Tijdens de afgelopen maanden werd er intensief gewerkt om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dit heeft er nu toe geleid dat we een mooi compensatiemechanisme voor prosumenten kunnen voorleggen dat aan ieders verzuchtingen tegemoetkomt.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten