logo
wvhj2023
© Artjazz | Dreamstime.com
© Artjazz | Dreamstime.com
25 juni 2019

Vlaamse energieregulator VREG vecht behoud voordeel terugdraaiende teller voor eigenaren zonnepanelen aan bij rechter

De Vlaamse energieregulator VREG stapt naar het Grondwettelijk Hof om bezwaar te maken tegen het feit dat eigenaren van zonnepanelen nog 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen behouden.

In Vlaanderen werd afgelopen maart een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Uitgangsprincipe is dat zonnepaneeleigenaren 15 jaar lang het rendement mogen behouden van de huidige, terugdraaiende teller.

Discriminatie
VREG keerde zich in maart al direct tegen het Vlaamse akkoord om zonnepaneeleigenaren het voordeel te laten behouden van een terugdraaiende teller. De energieregulator gaf destijds aan tegen het compensatiemechanisme voor zonnepaneeleigenaren te zijn omdat dit discriminerend zou zijn voor consumenten zonder zonnepanelen.

Specifiek wil de VREG dat uit het decreet– dat in april werd aangenomen door het Vlaams Parlement – artikel 31 geschrapt wordt. ‘In ons advies van 25 maart 2019 gaven we al aan dat de decretale regeling, voor wat de opgelegde tariefdragers betreft, discriminerend is en in strijd met de Europeesrechtelijke vereisten inzake onafhankelijkheid van de energieregulator en zijn exclusieve bevoegdheid inzake tarieven. Los van de juridische bezwaren beoordelen we de betrokken bepaling van het decreet digitale meters (artikel 31) als niet toekomstgericht: een belangrijk deel van de prosumenten zal hierdoor nog gedurende een lange periode niet gestimuleerd worden om zijn zelfconsumptie te verhogen.’

Concreet gaat de VREG daarom een vernietigingsberoep indienen bij het Grondwettelijk Hof tegen artikel 31 van het decreet digitale meters. De uitkomst van het arrest zal duidelijk maken of de decretale voorschriften met betrekking tot de tariefstructuur behouden zullen blijven dan wel vernietigd worden.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten