Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging wil stop op megazonneparken
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging wil stop op megazonneparken

De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) wil een stop op megazonneparken, distributiecentra en datacenters. Dat schrijft de partij die meedoet aan de Tweede Kamerverkiezing in haar verkiezingsprogramma.

De Kiesraad heeft eind vorig jaar 26 nieuwe partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021. Daarmee zijn er in totaal 89 partijnamen geregistreerd voor deze verkiezing. Een geregistreerde partijnaam betekent niet altijd dat die partij ook deelneemt aan de verkiezing. Dit blijkt pas op de dag van kandidaatstelling, 1 februari 2021. Dan moeten partijen die mee willen doen met de Tweede Kamerverkiezingen hun kandidatenlijsten en overige documenten inleveren.

Biodiversiteit
De BBB heeft nu het verkiezingsprogramma gepresenteerd. ‘Gezond verstand voor een gezond platteland’ is het motto en de titel van het verkiezingsprogramma waarmee de BBB de Kamerverkiezingen ingaat. Eerder presenteerden CDAD66GroenLinksSPVVDSGP, Partij voor de Dieren en PVV al hun (concept)verkiezingsprogramma. Bij de PVV betreft het echter al het definitieve verkiezingsprogramma.

BBB wil dat er een stop komt op de bouw van mega-zonneparken in de groene ruimte en de bouw van enorme distributiecentra en energieslurpende datacenters op het platteland. Het landschap en de biodiversiteit op het platteland worden volgens de partij op dit moment in rap tempo vernietigd door de verdozing van het landschap en de aanleg van megazonneparken.

Vangrails en geluidswallen met zonnepanelen
‘Wie wil er straks nog wonen, fietsen, wandelen of vakantie vieren in een omgeving die vol staat met zonneparken en blokkendozen? Als dit beleid, aangejaagd door de stikstof- en klimaatmaatregelen die Den Haag over ons land uitstort, is het antwoord simpel: Niemand’, aldus BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. ‘Mensen rijden straks net zo makkelijk via de A1 naar Duitsland, of de A2 of A16 naar België om te recreëren of te wonen in de groene ruimte. Dit is slecht voor de leefbaarheid in onze regio’s en slecht voor de lokale economie.’

De leefbaarheid van het platteland staat volgens BBB ernstig onder druk, omdat de blokkendozen en megazonneparken als paddenstoelen uit de grond schieten. ‘Terwijl in Nederland, volgens adviesbureau Deloitte, 892 vierkante kilometer daken beschikbaar zijn voor zonnepanelen, is slechts 35,7 vierkante kilometer daarvan gebruikt. Intussen wordt de groene ruimte op het platteland volgeplempt met megazonneparken. Volstrekt onnodig’, aldus Van der Plas. ‘Nederland heeft , behalve honderden vierkante kilometers daken die leeg liggen, ook nog ruim 5.000 kilometer snelweg. Daar is op vangrails en op geluidswallen voldoende ruimte om zonnepanelen aan te leggen. Gezond verstand dient te regeren. Politiek Den Haag heeft bepaald dat groen moet worden ingeruild voor grijs. Hierdoor begint het platteland steeds meer te lijken op een grijze woestijn met zonneparken tot zover het oog reikt en distributiecentra en enorme datacenters waar niks meer leeft en groeit.’

Standstill
BBB wil na de verkiezingen dan ook een standstill op de bouw van distributiecentra en energieverslindende datacenters en op de bouw van megazonneparken in de groene ruimte. Ook wil de partij een onderzoek naar kernenergie als schone-energiebron. Verder komen er geen zonnepanelen meer in het buitengebied zolang er nog lege daken en terreinen zijn. Nieuwe zonneparken moeten daarbij worden getoetst aan de ‘zonneladder’ of een vergelijkbaar afwegingskader.

De stem van de burger wordt tussen verkiezingen door gehoord bij belangrijke besluitvorming over zijn leefomgeving. Dit gebeurt bijvoorbeeld via referenda en/of volkspeilingen. De BBB denkt daarbij aan een volkspeiling bij de aanleg van megazonneparken of windmolens in het buitengebied, op de Noordzee en in het IJsselmeer.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
4BLUE zoekt:

Supply Chain Medewerker

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 3005 a, 6604 LP Wijchen
kWh People zoekt:

Senior adviseur ontwikkeling duurzame energieprojecten

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!