logo
wvhj2023
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com
23 september 2020

Verkiezingsprogramma SP: woningen beter isoleren en van zonnepanelen voorzien

De SP pleit voor het beter isoleren van woningen en wil deze ook van zonnepanelen voorzien. Dat staat in het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen die plaatsvinden in maart 2021.

De SP is na D66 de tweede politieke partij die haar conceptverkiezingsprogramma heeft gepresenteerd.

Vertrouwde voorstellen
De SP komt met vertrouwde voorstellen zoals het afschaffen van het eigen risico, het verhogen van het minimumloon, het verlagen van de huren en de AOW op 65. Maar de partij trekt in het partijprogramma ook de kaart van duurzaamheid. ‘Gebouwd wordt aan een duurzame samenleving, in plaats van de huidige wegwerpeconomie’, luidt een van de 10 hoofdstandpunten van de SP. Met een eerlijk klimaatbeleid waarin niet de mensen maar de grote vervuilers de rekening gaan betalen. Voor een beter klimaat planten we voor iedere Nederlander een boom.

Energie geen luxeproduct
‘Duurzame energie mag geen luxeproduct worden, maar moet voor ieder huishouden betaalbaar zijn’, schrijft de SP in haar conceptverkiezingsprogramma. ‘De energie is een echte basisvoorziening, het maken van schone en betaalbare energie hoort dan ook zoveel mogelijk in publieke handen te komen. Dat doen we door publieke energiebedrijven op te zetten, maar ook door initiatieven te steunen van mensen die zélf een energiecoöperatie willen starten. Door goede isolatie van woningen en collectieve opwekking van energie kan iedereen meeprofiteren van de energietransitie.’

‘De energierekening moet omlaag’, vervolgt de SP. ‘Dat kan door woningen beter te isoleren en van zonnepanelen te voorzien. Zo worden energiekosten lager zonder dat de woonlasten stijgen. De energievoorziening is een publieke taak, we willen dan ook energiebedrijven die in publieke handen zijn. Zo kunnen we voorkomen dat duurzaam een luxeproduct wordt. Wij gaan energie maken die schoon, betaalbaar én van ons allemaal is.’

Definitief programma in december
Ook bij de SP hebben de leden het laatste woord. Zij bespreken het conceptprogramma komende periode in alle afdelingen. Op basis van de suggesties en de commentaren van de leden wordt een nieuwe versie gemaakt, die opnieuw aan de leden wordt voorgelegd. Het uiteindelijke programma zal worden vastgesteld op het partijcongres in december.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten