logo
wvhj2023
© Spacekris | Dreamstime.com
© Spacekris | Dreamstime.com
8 juni 2020

Vlaanderen voert nieuwe premie in voor aanschaf zonnepanelen door huishoudens

Vlaanderen voert per 1 januari 2021 een nieuwe subsidie in voor de uitrol van zonnepanelen bij huishoudens. Deze is van toepassing voor pv-systemen met een maximaal AC-vermogen van de omvormer van 10 kilovoltampère.

De invoering van de nieuwe investeringspremie hangt samen met de uitfasering van de terugdraaiende teller en de invoering van de digitale meter.

Eenmalig
De eenmalige premie komt in de plaats van het jaarlijks voordeel van het terugdraaiende-tellerprincipe dat wegvalt voor nieuwe zonnepaneelinstallaties vanaf 2021.

Met deze premie behoudt de Vlaamse regering de rendabiliteit voor residentiële installaties, iets waar brancheorganisaties ODE en Techlink steeds voor gepleit hebben. Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink: ‘We verwelkomen dat de Vlaamse regering huishoudens verder wil stimuleren om zonnepanelen te plaatsen. Om pv nog beter te integreren, hopen wij dat deze premie in de toekomst gekoppeld kan worden aan flexibiliteit zoals energieopslag en vraagsturing.’

De berekening van de premie houdt volgens ODE en Techlink wel nog te weinig rekening met het door de Vlaamse regulator VREG aangekondigde capaciteitstarief.

15 jaar rendement behouden
Vorig jaar werd al bekend dat eigenaren van zonnepanelen bij ingebruikname van een digitale meter 15 jaar lang het rendement mogen behouden van de huidige, terugdraaiende teller. Zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG. In dit systeem van de VREG worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk van het net afnemen (red. het capaciteitstarief) en vervalt het prosumententarief. Uit simulaties blijkt dat dit voor 60 procent van de prosumenten voordeliger is. Hoe meer een consument verbruikt op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken, hoe hoger de zelfconsumptie dus, hoe voordeliger het nieuwe systeem. 

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten