logo
wvhj2023
hero-image
8 juni 2020

ODE en Techlink: veiling Vlaamse regering werkt uitrol zonnepanelen bij mkb tegen

Door vanaf 2021 een veiling te starten van investeringssteun voor middelgrote en industriële zonnepaneelsystemen werkt de Vlaamse regering de uitrol van zonnepanelen bij kleine en middelgrote ondernemingen tegen.

Dat stellen ODE – waartoe PV-Vlaanderen behoort – en installateurskoepel Techlink.

Drempel voor projecten
Vlaanderen kondigde afgelopen week aan het investeringssteunprogramma voor kleine en middelgrote windturbines van 10 tot 300 kilowatt uit te breiden met middelgrote zonnepaneelinstallaties van 40 kilowatt tot en met 2 megawatt omvormervermogen. Projecten die straks in aanmerking komen voor de investeringssteunregeling worden uitgesloten van productiesteun op basis van groenestroomcertificaten.

ODE en Techlink onderschrijven dat het potentieel voor dergelijke projecten in Vlaanderen ‘inderdaad zeer groot’ is. De administratieve complexiteit, de risico’s en vooral de onzekerheid die gepaard gaan met de veiling zijn echter een belangrijke drempel voor projecten uit het segment voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo). Die markt dreigt dan ook zo goed als stil te vallen.

Alle hens aan dek na lockdown
ODE en Techlink stellen dit onbegrijpelijk te vinden. Bram Claeys, algemeen directeur van ODE: ‘Het is alle hens aan dek om de economie na de corona-lockdown terug boven water te krijgen. De Vlaamse regering wil spaarders mobiliseren om te investeren in lokale kmo’s. Net dan maakt de Vlaamse regering het moeilijker om zonnepanelen te leggen op de vele daken van scholen, kmo’s en lokale overheden.’

Dit is typisch ook het segment waar coöperaties het meest actief zijn. ODE breekt ook eens lans voor carports met pv die een interessant dubbelgebruik van ruimte toelaten.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten