Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse energieregulator presenteert vernieuwde 'digitale meter'-simulator voor eigenaren zonnepanelen
foto: VREG

Vlaamse energieregulator presenteert vernieuwde 'digitale meter'-simulator voor eigenaren zonnepanelen

De Vlaamse energieregulator VREG heeft een nieuwe versie van zijn simulator gepresenteerd waarmee prosumenten (red. eigenaren van zonnepanelen) de gevolgen kunnen inschatten van de uitrol van de digitale meter.

In 2018 lanceerde de VREG zijn simulator om de impact en kansen van de digitale meter voor zonnepaneeleigenaren te tonen. Afgelopen februari meldde de Vlaamse energieregulator dat 60 procent van de inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen heeft – zogenaamde prosumenten – minder zal betalen als zij gebruik gaan maken van een slimme meter.

Bezwaar
De zonnepaneeleigenaren krijgen bij de ingebruikname van de digitale meter namelijk de kans om te kiezen voor het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem van de VREG, dat enkel rekening houdt met de stroom die van het elektriciteitsnet wordt gehaald (red. noot de VREG heeft tegen dit besluit onlangs bezwaar aangetekend bij de rechter).

Nieuwe functionaliteiten
De VREG heeft nu, om de gevolgen van het vervangen van de terugdraaiende teller nog beter inzichtelijk te maken, extra functionaliteiten toegevoegd aan zijn simulator. Zowel bestaande zonnepaneleneigenaars als gezinnen die de plaatsing van zonnepanelen overwegen, kunnen nu de simulator gebruiken. Voor deze laatste groep toont men nu ook de besparing die op de jaarlijkse elektriciteitsfactuur gerealiseerd kan worden door zonnepanelen te plaatsen.

Als men al zonnepanelen heeft, geeft de simulator een inschatting van de zelfconsumptie. Zelfconsumptie is de hoeveelheid elektriciteit die men onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken. Tegelijk kan men voor deze zelfconsumptie zien of men met een digitale meter en afrekening van de nettarieven op basis van de werkelijke afname meer of minder zal betalen dan met het huidige prosumententarief. Ook ziet men direct of men het beste af is met een dag/nacht- of enkelvoudige digitale meter.

Warmtepomp
De simulator ondersteunt nu verder ook gezinnen met een bestaande elektrische warmwaterboiler of warmtepomp waardoor de zelfconsumptie correcter kan worden ingeschat. Het is ook mogelijk om het effect van een aangepaste aansturing (red. betere benutting van zonne-energie) te simuleren en de belangrijke impact hiervan op de zelfconsumptie en jaarlijkse elektriciteitsfactuur te zien.

Ten slotte is het ook mogelijk om het effect van een nog te plaatsen elektrische warmwaterboiler of warmtepomp in te schatten. Ook hier kan men het verschil tussen een traditionele aansturing en een intelligente aansturing met elkaar vergelijken.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
eigenenergie.net zoekt:

AC Monteur

Functiebeschrijving AC Monteur (zonnepaneel installaties) Eigenenergie.net is de specialist in zonnepanelen en innovatieve oplossingen voor dak, gevel en grond voor bedrijven, woningcorporaties en projecten. Wij onderscheiden ons met onze...
Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 5667 KX Geldrop
Zonnegilde B.V. zoekt:

Projectleider met kennis van electrotechniek

Projectleider E-installaties Bedrijfsprofiel: Zonnegilde BV is dé specialist op het gebied van het adviseren en gesubsidieerd realiseren van zonnepanelenprojecten voor de grootzakelijke eindgebruikers, (semi)overheid en aannemers. Door...
Fulltime (40 uur) - 8263BL
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!