Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen: subsidie voor bedrijven die zonnepanelen aanleggen opnieuw verlaagd
© Zuhal Demir

Vlaanderen: subsidie voor bedrijven die zonnepanelen aanleggen opnieuw verlaagd

Bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen of zonneparken realiseren krijgen per 1 januari 2021 opnieuw minder subsidie. Het gegarandeerde rendement gaat omlaag van 4,75 naar 4,4 procent.

De overheidssteun zorgt er in Vlaanderen voor dat bedrijven die investeren in zonnepanelen of windmolens een gegarandeerd rendement halen, de zogenaamde Internal Rate of Return (IRR). Voor zonnepanelen kunnen bedrijven dit jaar onder meer groenestroomcertificaten krijgen tot ze een rendement van 4,75 procent op hun geïnvesteerde kapitaal halen. Vorig jaar was dat nog 5 procent en vanaf 2021 dus nog maar 4,4 procent.

Onafhankelijk onderzoek

Om verdere aanpassingen aan de subsidies grondig te onderbouwen, besliste energieminister Demir een onafhankelijk bureau (Trinomics) aan te stellen om het zogenaamde gegarandeerde rendement op hernieuwbare-energieprojecten en warmtekrachtkoppelingsprojecten van bedrijven te evalueren. Zowel het systeem zelf als de rendementspercentages werden geanalyseerd. Uit dat onderzoek blijkt dat ‘de toegepaste rendementseisen voor vergelijkbare projecten in de buurlanden lager liggen dan de momenteel (…) in het Vlaamse gewest. Daarom, en ook rekening houdend met de daling van het technologische risico en van de kost voor vreemd vermogen, wordt aanbevolen om de IRR-waardes te verlagen.’

De studie zegt ook dat zo’n verlaging geen of slechts een minimale impact zou hebben op de investeringsbereidheid bij bedrijven. Daarom beslist de Vlaamse Regering nu op voorstel van minister Demir om de steun verder te verlagen. Door de beslissing zal ze bijvoorbeeld voor windprojecten naar schatting 200 miljoen euro minder moeten doorrekenen in de energiefactuur van de energieverbruikers.

De IRR verandert aan het einde van het kalenderjaar als volgt voor de verschillende energietechnologieën:

Technologie

IRR (sinds 1/1/20)

IRR (vanaf 1/1/21)

Zon

4,75 procent

4,4 procent

Wind

6,5 procent

5,5 procent

Biomassa-afval

10,5 procent

8,5 procent

Biomassa en biogas

10,5 procent

8,5 procent

Warmtekrachtkoppeling (wkk)

10,5 procent

8,5 procent

Lees ook:

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Solar Monkey zoekt:

Customer Success Manager BeNeLux, focus België

Fulltime (40 uur) - 2595AN
PVO International zoekt:

Product Manager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!