Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander meldt 1 nieuw schaarstegebied, congestiemanagement geen oplossing voor 9 nieuwe plaatsen
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Liander meldt 1 nieuw schaarstegebied, congestiemanagement geen oplossing voor 9 nieuwe plaatsen

Voor 21 knelpunten in het werkgebied van Liander is congestiemanagement geen oplossing. Daarbij gaat het in 9 gevallen om de teruglevering van (zonne)stroom. Dit blijkt uit nieuw afgerond congestieonderzoek.

Sinds 1 januari verschafte de netbeheerder meerdere updates. De laatste update dateerde van begin maart. Bovendien waren er zowel begin februari alsook eind februari 11 nieuwe oranje schaarstegebieden bijgekomen. Bovendien werden er begin januari en eind januari ook al enkele tientallen nieuwe oranje schaarstegebieden gemeld.

1 nieuw oranje schaarstegebied voor opwek
In de nieuwe oranje gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en doet Liander onderzoek naar mogelijke oplossingen. De beperkte netcapaciteit geldt vaak voor een deel van de plaats. Onderstaand een overzicht van de nieuwe oranje schaarstegebieden; bij opwek – oftewel teruglevering van stroom – gaat het om 1 nieuw oranje schaarstegebied.

  • Friesland: Rijperkerk (afname en opwek); en Wommels (afname).

9 nieuwe rode schaarstegebieden voor opwek
In Friesland is ‘afname’ of ‘opwek’ vaak vet gemarkeerd en onderstreept, bijvoorbeeld bij Balk. Dit betekent dat een deel van het net in Balk voor opwek eerder al was aangekondigd als vol en dat dit nu ook voor afname geldt. Voor opwek – oftewel de teruglevering van zonnestroom – zijn er 9 nieuwe rode schaarstegebieden bijgekomen: 1 in Friesland, 6 in Gelderland en 2 in Noord-Holland.

​Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Op de landkaart in onderstaande video (red. de video toont enkel de schaarstegebieden voor opwek) zijn deze gebieden met de kleur rood aangeduid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan. 

  • Friesland: Balk (afname en opwek); Dokkum (afname en opwek); Drachten (afname en opwek); Grouw (afname en opwek); Hallum (afname en opwek); Oudehaske (afname en opwek); Leeuwarden (opwek); Noordbergum (afname en opwek); Sneek (afname en opwek); Spannenburg (afname en opwek); Surhuisterveen (afname en opwek); en Workum (afname en opwek).
  • Gelderland: Borculo (opwek); Buurmalsen (afname en opwek); Eibergen (opwek); Lichtenvoorde (opwek); Ulft (opwek); en Winterswijk (opwek).
  • Noord-Holland: Hoogwoud (afname en opwek); Medemblik (afname); en Ulkesluis (afname en opwek).

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

AC Monteur (zonnepaneelinstallaties, 3x)

Eigenenergie.net zoekt een AC Monteur (zonnepaneelinstallaties, 3x)
Fulltime • Geldrop
Zelfstroom zoekt:

Accountmanager

Zelfstroom zoekt een Accountmanager
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!