Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander rondt opnieuw congestieonderzoek af: congestiemanagement geen oplossing voor 10 gebieden
© Liander

Liander rondt opnieuw congestieonderzoek af: congestiemanagement geen oplossing voor 10 gebieden

Liander heeft voor 10 gebieden het nieuwste congestieonderzoek afgerond. In deze rode gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en is congestiemanagement geen oplossing.

Liander meldde begin februari niet alleen dat congestiemanagement voor 14 locaties geen optie is, maar rapporteerde daarbij ook 11 nieuwe 'oranje' schaarstegebieden. Voor deze gebieden is nu het congestieonderzoek afgerond. Doordat congestiemanagement geen oplossing is, zijn de locaties 'rood' geworden en is er geen netcapaciteit meer beschikbaar.

Nieuwe oranje schaarstegebieden
Voor (delen van) de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit meer beschikbaar is. Op de landkaart in onderstaande video zijn deze gebieden – net als in de gebieden die deze status al hadden – met de kleur oranje aangeduid. Daarbij geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar een deel ervan. In deze gebieden is nog geen sprake van structurele congestie, omdat Liander voor deze oranje gebieden nog onderzoek doet naar mogelijke oplossingen, waaronder congestiemanagement.

  • Friesland: Grouw (afname en opwek), Hallum (afname), Harlingen (afname en opwek), Heerenveen (afname en opwek), Leeuwarden (opwek), Oudehaske (afname en opwek) en Surhuisterveen (afname en opwek).
  • Gelderland: Eibergen (opwek) en Ulft (opwek).
  • Noord-Holland: Hoorn (opwek) en Uitgeest (afname).

Nieuwe rode schaarstegebieden
Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Op de landkaart in onderstaande video zijn deze gebieden met de kleur rood aangeduid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar een deel ervan.

Onderstaande video toont het historische verloop van de congestie in het netwerkgebied van Liander.

  • Friesland: Sneek (opwek) en Wolvega (opwek).
  • Gelderland: Angerlo (opwek), Borculo (opwek), Dodewaard (afname en opwek), Doetinchem (afname en opwek) en Lievelde (afname en opwek).
  • Noord-Holland: Schagen (opwek), Ulkesluis (afname en opwek) en Warmenhuizen (afname en opwek).

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
ECONNETIC zoekt:

Senior Consultant Windenergie

ECONNETIC zoekt een Senior Consultant Windenergie
32-40 uur per week • Driebergen-Rijsenburg
Zonmaat zoekt:

Projectmanager Heerhugowaard

Zonmaat zoekt een Projectmanager Heerhugowaard
Fulltime • Heerhugowaard
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!