Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: op 14 nieuwe plaatsen structurele congestie, congestiemanagement geen oplossing
© Liander

Liander: op 14 nieuwe plaatsen structurele congestie, congestiemanagement geen oplossing

Liander meldt op 14 nieuwe plaatsen in zijn elektriciteitsnet structurele congestie. In deze rode gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en is congestiemanagement geen oplossing.

Het gaat om nieuwe knelpunten op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland en Noord-Holland.

Nieuwe oranje schaarstegebieden
Voor (delen van) de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit meer beschikbaar is. Op de landkaart in onderstaande video zijn deze gebieden – net als in de gebieden die deze status al hadden – met de kleur oranje aangeduid. Daarbij geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar een deel ervan. In deze gebieden is nog geen sprake van structurele congestie, omdat Liander voor deze oranje gebieden nog onderzoek doet naar mogelijke oplossingen, waaronder congestiemanagement.

  • Friesland: Sneek (opwek) en Wolvega (opwek).
  • Gelderland: Angerlo (opwek), Borculo (opwek), Buurmalsen (afname en opwek), Dodewaard (afname en opwek), Doetinchem (afname en opwek) en Lievelde (afname en opwek).
  • Noord-Holland: Schagen (opwek), Ulkesluis (afname en opwek), en Warmenhuizen (afname en opwek).

Nieuwe rode schaarstegebieden
Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Op de landkaart in onderstaande video zijn deze gebieden met de kleur rood aangeduid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar een deel ervan.

  • Friesland: Akkrum (opwek), Dronrijp (afname en opwek), Herbayum (afname en opwek), Joure (opwek), Makkum (afname en opwek) en Oldeberkoop (opwek).
  • Gelderland: Dale (afname en opwek), Eibergen (opwek), Harderwijk (afname) en Lochem (afname en opwek).
  • Noord-Holland: Enkhuizen (afname en opwek), Hoorn (afname en opwek), Texel (afname en opwek) en Warmenhuizen (afname en opwek).

Onderstaande video toont het historische verloop van de congestie in het netwerkgebied van Liander.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zonnegilde B.V. zoekt:

Projectleider PV-installaties Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
PVO International zoekt:

Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, 5248 NL 139
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!