Solar Magazine - Holland Solar: wijziging salderingsregeling uitlegbaar en voorspelbaar voor eindklanten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Holland Solar: wijziging salderingsregeling uitlegbaar en voorspelbaar voor eindklanten
© Hansenn | Dreamstime.com

Holland Solar: wijziging salderingsregeling uitlegbaar en voorspelbaar voor eindklanten

De voorgestelde ombouw van de salderingsregeling is uitlegbaar en voorspelbaar voor eindklanten met zonnepanelen. Dat stelt branchevereniging Holland Solar in haar zienswijze op het wetsvoorstel van minister Wiebes.

Waar sommige andere organisaties kritisch zijn in hun zienswijze, wil Holland Solar meer aandacht voor 3 positieve aspecten van de ombouw van de salderingsregeling:

  1. De voorgestelde afbouw verloopt in kleine stappen: dit biedt tijd voor (zonne-energie)marktpartijen om zich hierop aan te passen.
  2. De omgebouwde salderingsregeling is goed voorspelbaar waardoor de businesscase uitlegbaar blijft naar eindklanten: dit leidt tot stabiliteit in de markt. De ervaring van Holland Solar-leden is dat uitlegbaarheid belangrijker is dan een gegarandeerd aantal terugverdienjaren.
  3. Door de voorspelbaarheid is de regeling in de basis ook afdoende voor het bepalen van de businesscase voor leasebedrijven en verhuurbedrijven, waaronder woningcorporaties.
  4. Het eigen verbruik achter de meter wordt in toenemende mate gestimuleerd: door de behoedzame afbouw kan een markt goed voorbereiden op nieuwe verdienmodellen voor energiemanagement achter de meter, en stimuleert dus het verhogen van het eigen verbruik.

Enkele zorgen
Toch heeft ook Holland Solar enkele zorgen bij de ombouw van de salderingsregeling. 'Ten eerste zullen ook bedrijven en scholen met kleinverbruikersaansluiting een sluitende businesscase nodig hebben met deze regeling', schrijft Holland Solar in haar zienswijze. 'De vraag is of dat wel zo is met het huidige voorstel. Ten tweede verwachten we dat leaseoplossingen in interesse gaan toenemen. Ook daarvoor zijn aanpassingen nodig in regelgeving, die hand in hand gaan met de wens om te komen tot een werkende flexmarkt voor elektriciteit. Ten derde is er aandacht nodig voor de inzichtelijkheid van de energienota als salderen op deze wijze wordt hervormd.'

Internetconsultatie wetsvoorstel
​Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde de Tweede Kamer in april 2019 dat de salderingsregeling in haar huidige vorm gehandhaafd blijft tot 2023. Tot 1 januari 2023 verandert er daarmee niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0. De minister maakte eind oktober bekend in de wet vast te willen leggen dat zonnepaneeleigenaren hiertoe vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een 'redelijke vergoeding' van hun energieleverancier krijgen.

In het bijbehorende wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk maakt, staat dat zij vanaf 2023 ieder jaar 11 procent minder mogen salderen en vanaf 2031 is het salderingspercentage dus 0. Het wetsvoorstel is op het internet gepubliceerd zodat eenieder zijn zienswijze over het ontwerp naar voren kan brengen. Van 28 oktober tot en met 25 november konden belanghebbenden via een internetconsultatie reageren op de wetswijzigingen die de afbouw van de salderingsregeling regelen. In de eerste helft van 2020 wordt de wet in de Tweede Kamer besproken.

Reacties op een rij
​​De redactie van Solar Magazine heeft de verschillende zienswijzen die belangenorganisaties hebben ingediend naar aanleiding van de internetconsultatie over de ombouw van de salderingsregeling op een rij gezet:

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Engineer

32-40 uur - Uilenstede 475
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!