logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
29 november 2019

Consultatie salderingsregeling afgerond: tientallen negatieve en positieve reacties van brancheorganisaties

De interconsultatie op het wetsvoorstel van de omvorming van de salderingsregeling voor kleinverbruikers met zonnepanelen is afgerond. Tientallen organisaties hebben een zienswijze ingediend op het wetsvoorstel.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde de Tweede Kamer in april 2019 dat de salderingsregeling in zijn huidige vorm gehandhaafd blijft tot 2023. Tot 1 januari 2023 verandert er daarmee niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0. De minister maakte eind oktober bekend in de wet vast te willen leggen dat zonnepaneeleigenaren hiertoe vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een 'redelijke vergoeding' van hun energieleverancier krijgen.

Van NVDE tot Aedes
In het bijbehorende wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk maakt, staat dat zij vanaf 2023 ieder jaar 11 procent minder mogen salderen en vanaf 2031 is het salderingspercentage dus 0. Het wetsvoorstel is op het internet gepubliceerd zodat eenieder zijn zienswijze over het ontwerp naar voren kan brengen. Van 28 oktober tot en met 25 november konden belanghebbenden via een internetconsultatie reageren op de wetswijzigingen die de afbouw van de salderingsregeling regelen.

De internetconsultatie heeft tientallen positieve en negatieve reacties opgeleverd. De reacties komen uit tal van hoeken: van woningcorporatiekoepel Aedes tot de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), de koepel van energiebedrijven Energie-Nederland, Holland Solar, Netbeheer Nederland, de Consumentenbond, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en Vereniging Eigen Huis.

Nu de consultatie is afgerond, wordt de door de minister voorgestelde wet in de eerste helft van 2020 in de Tweede Kamer besproken waarna definitieve besluitvorming plaatsvindt.

Reacties op een rij
De redactie van Solar Magazine heeft de verschillende zienswijzen die belangenorganisaties hebben ingediend naar aanleiding van de internetconsultatie over de ombouw van de salderingsregeling op een rij gezet:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten