Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Consultatie salderingsregeling afgerond: tientallen negatieve en positieve reacties van brancheorganisaties
© Hilda Weges | Dreamstime.com

Consultatie salderingsregeling afgerond: tientallen negatieve en positieve reacties van brancheorganisaties

De interconsultatie op het wetsvoorstel van de omvorming van de salderingsregeling voor kleinverbruikers met zonnepanelen is afgerond. Tientallen organisaties hebben een zienswijze ingediend op het wetsvoorstel.

​Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde de Tweede Kamer in april 2019 dat de salderingsregeling in zijn huidige vorm gehandhaafd blijft tot 2023. Tot 1 januari 2023 verandert er daarmee niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0. De minister maakte eind oktober bekend in de wet vast te willen leggen dat zonnepaneeleigenaren hiertoe vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een 'redelijke vergoeding' van hun energieleverancier krijgen.

Van NVDE tot Aedes
In het bijbehorende wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk maakt, staat dat zij vanaf 2023 ieder jaar 11 procent minder mogen salderen en vanaf 2031 is het salderingspercentage dus 0. Het wetsvoorstel is op het internet gepubliceerd zodat eenieder zijn zienswijze over het ontwerp naar voren kan brengen. Van 28 oktober tot en met 25 november konden belanghebbenden via een internetconsultatie reageren op de wetswijzigingen die de afbouw van de salderingsregeling regelen.

De internetconsultatie heeft tientallen positieve en negatieve reacties opgeleverd. De reacties komen uit tal van hoeken: van woningcorporatiekoepel Aedes tot de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), de koepel van energiebedrijven Energie-Nederland, Holland Solar, Netbeheer Nederland, de Consumentenbond, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en Vereniging Eigen Huis.

Nu de consultatie is afgerond, wordt de door de minister voorgestelde wet in de eerste helft van 2020 in de Tweede Kamer besproken waarna definitieve besluitvorming plaatsvindt.

Reacties op een rij
​De redactie van Solar Magazine heeft de verschillende zienswijzen die belangenorganisaties hebben ingediend naar aanleiding van de internetconsultatie over de ombouw van de salderingsregeling op een rij gezet:

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Libra Energy B.V. zoekt:

Junior Accountmanager

Junior Accountmanager in een snelgroeiende duurzame onderneming Ben jij een ambitieuze buitendienst accountmanager en wil jij je klanten professioneel adviseren? Heb jij affiniteit met duurzame energie en heb jij het vermogen om de juiste...
Fulltime (40 uur) - Velsen-Noord, 1951 AC 199
Zonmaat zoekt:

Servicemedewerker

Wil jij meebouwen aan een duurzame toekomst? Zit service verlenen in jouw DNA en vind je het leuk om vragen van verschillende partijen te beantwoorden en hen verder te helpen? Ben jij klantgericht en kun jij de perfecte oplossing bieden die voor...
Fulltime (40 uur) - W.M. Dudokweg 14, 1703 DB Heerhugowaard
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!