Solar Magazine - Vlaamse energieregulator: 60 procent van eigenaren zonnepanelen betaalt minder met slimme meter
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse energieregulator: 60 procent van eigenaren zonnepanelen betaalt minder met slimme meter
foto: © Artjazz | Dreamstime.com

Vlaamse energieregulator: 60 procent van eigenaren zonnepanelen betaalt minder met slimme meter

De Vlaamse energieregulator VREG meldt dat 60 procent van de inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen heeft – zogenaamde prosumenten – minder zal betalen als zij gebruik gaan maken van een slimme meter.

In Vlaanderen begint in 2019 de uitrol van digitale elektriciteits- en gasmeters. Tegen eind 2022 moet 1 op de 3 huishoudens zijn uitgerust met de nieuwe energiemeters. De totale uitrol zal circa 15 jaar duren. Vlaanderen werkt momenteel hard aan het afronden van de exacte vervangingsplannen. Voormalig minister Bart Tommelein stelde afgelopen zomer nog dat het plaatsen van slimme meters bij eigenaren van zonnepanelen geen prioriteit heeft, omdat nog niet duidelijk is wat er met het rendement gebeurt als zonnepaneeleigenaren een slimme meter krijgen.

De VREG heeft sinds enkele maanden een onlinesimulator waarmee prosumenten de gevolgen kunnen inschatten van de uitrol van de digitale meter op basis van de huidige ontwerpregelgeving. Die voorziet in een compensatiemechanisme van 15 jaar voor alle onderdelen van de elektriciteitsfactuur; met uitzondering van de nettarieven. Er werden al meer dan 27.000 simulaties uitgevoerd. Ook gezinnen die zonnepanelen overwegen, kunnen via de simulator een goed inzicht krijgen in hun businesscase. Uit de tienduizenden simulaties blijkt dat 60 procent van de prosumenten met een digitale meter minder zal betalen dan nu het geval is bij het huidige prosumententarief. Voor de 40 procent die meer betaalt, geldt dat het nadeel voor het grootste deel van deze groep beperkt blijft tot enkele euro’s per maand. Door in te zetten op meer zelfconsumptie kan ook de groep van 40 procent de elektriciteitsfactuur volgens VREG verlagen. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!