logo
wvhj2023
(foto: GroenLeven)
(foto: GroenLeven)
24 augustus 2018

Analyse voorjaarsronde SDE+ 2018: de details van de 10 grootste zonnestroomprojecten

De voorjaarsronde van de SDE+-regeling in 2018 heeft 1.710 megawattpiek en 3.774 beschikkingen aan zonnepanelenprojecten opgeleverd. Maar wat zijn eigenlijk de grootste projecten? Solar Magazine zet het op een rij.

0 - 0,5 megawattpiek: 3.122 projecten (circa 694 megawattpiek)
0,5 - 1 megawattpiek: 398 projecten (circa 284 megawattpiek)
1 - 2,5 megawattpiek: 189 projecten (circa 292 megawattpiek)
2,5 - 5 megawattpiek: 36 projecten (circa 127 megawattpiek)
5-10 megawattpiek: 21 projecten (circa 150 megawattpiek)
10-50 megawattpiek: 8 projecten (circa 162 megawattpiek)

Er is ook onderscheid gemaakt in dakgebonden en grondgebonden pv-systemen, te weten:

Veldopstelling: 62 projecten (255 megawattpiek)
Dakopstelling: 3.712 projecten (1.455 megawattpiek)

In onderstaand overzicht zijn per project het aantal megawattpiek vermeld (red. het gaat om de 12 grootste projecten, deze kennen per stuk een omvang van meer dan 10 megawattpiek) waarvoor door de subsidieaanvragers voor 15 jaar subsidie is verkregen. 

45,2 megawattpiek | Gemeente Voorst | Zonneakker Voorst BV
De gemeenteraad van Voorst stemde afgelopen februari in met met het plan van de familie Gooiker voor een grootschalig grondgebonden zonnepark aan de A1 bij Wilp. De volgende stap is het aanvragen van SDE+-subsidie. BLIX Consultancy leverde het projectmanagement in de ontwikkelfase. Willy en Brigitte Gooiker gaan 35 hectare van de grond van hun agrarische bedrijf gebruiken voor de zonneakker. Het project van ongeveer 145.000 zonnepanelen is het grootste van de voorjaarsronde van 2018.

34,5 megawattpiek | Gemeente Almere | Zuyderzon Almere BV
De gemeente Almere startte al in maart 2017 een aanbesteding voor het realiseren van een zonnepark op bedrijventerrein de Vaart 4. Het doel was om te komen tot een opstalovereenkomst voor de realisatie van het zonnepark. Het opstalrecht hield de verplichting in het perceel tijdens de looptijd uitsluitend te benutten voor het oprichten en exploiteren van een zonnepark met een vermogen van ten minste 15 megawattpiek. Dat zonnepark gaat er nu komen en wordt zelfs 34,5 megawattpiek groot.

25,2 megawattpiek | Gemeente Almelo | Watson & Dickens BVBA           
Watson & Dickens BVBA heeft SDE+-subsidie voor dit zonnedak weten binnen te halen dat tot de grootste van Nederland zal gaan behoren. Het zonnedak komt op de T-Port Logistic Campus in Almelo dat ruim 180.000 vierkante meter groot is. Het bedrijf wist in het najaar van 2017 al met succes subsidie aan te vragen voor in totaal 14,9 megawattpiek. Het ging daarbij om logistieke centra in Venlo en Oud-Gastel.

21,9 megawattpiek | Gemeente Hoeckse Waard | Centraal Kantoor Suiker Unie
Suiker Unie is een van de 2 voedselfabrikanten in de top 10 met grootste projecten. De fabriek in Puttershoek – waar het zonnepanelensysteem gepland staat – produceert de droge specialiteiten basterdsuiker en poedersuiker in zowel consumenten- als industriële verpakkingen. Het gaat om een grondgebonden pv-systeem. Het gaat om 7 beschikkingen op dezelfde locatie met een totaal volume van 21,9 megawattpiek. Het gaat om een stuk grond van 19 hectare dat eerder dienst deed voor glastuinbouw en nu dus een nieuwe duurzame bestemming krijgt met goedkeuring van de provincie Zuid-Holland.

13,2 megawattpiek | Gemeente Leeuwarden | Herbo Groenleven
De gemeente Leeuwarden liet Ecorus in 2016 Zonnepark De Zwette I ontwikkelen. Zonnepark De Zwette II wordt gerealiseerd door Herbo GroenLeven. Het zonnepark wordt een maatje groter dan het eerste park, te weten 13,2 megawattpiek groot.

12,1 megawattpiek | Gemeente Noordoostpolder | Zonnewijzer B.V.     
Aan de Oosterringweg in Luttelgeest zijn meerdere grote kassencomplexen gevestigd. Op het terrein van een van deze tuinbouwers moet een zonnepark van 12,1 megawattpiek verrijzen. De familie Alblas, actief in de teelt van snijbloemen, heeft met succes SDE+-subsidie weten aan te vragen.

12 megawattpiek | Gemeente Maastricht | Nazorg Limburg BV
De gemeente Maastricht verleende afgelopen voorjaar vergunning voor de realisatie van een zonnepark op de voormalige stortplaan aan de Postbaan in Maastricht. Met de toekenning van SDE+-subsidie aan Nazorg Limburg BV gaat dit zonnepark er definitief komen.

10,1 megawattpiek | Gemeente Arnhem | Profinergy BV
Gemeente Arnhem selecteerde afgelopen oktober ProfiNRG voor de realisatie en exploitatie van zonnepark Koningspleij Noord. Het zonnepark is 8 hectare groot en telt 19.000 zonnepanelen. Het zonnepark is onderdeel van het New Energy Made in Arnhem-programma, dat in het najaar van 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld. Bij de aanleg van het park blijft het landschappelijk karakter behouden. Verder is er het plan een koppeling te maken tussen het zonnepark en het stroomverbruik van schepen en auto’s door middel van walstroomaansluitingen en laadstations voor elektrische voertuigen. Het is de bedoeling dat het zonnepark begin 2019 stroom gaat leveren.

10 megawattpiek | Gemeente Lelystad | Engie Energie Nederland
ENGIE kreeg van de gemeente Lelystad in oktober 2017 een vergunning voor de exploitatie van een zonnepark van 30 hectare bij Flevokust Haven. Het zonnepark van 20 megawattpiek zou 74.000 zonnepanelen krijgen. In de najaarsronde van de SDE+-regeling 2017 wist het bedrijf een subsidie te krijgen voor de plaatsing van 17,1 megawattpiek aan zonnepanelen. Op de ruimte die overblijft van de 30 hectare wordt nu Zonnepark Flevokust 2.0 gerealiseerd. Daarmee staat er straks op de locatie in totaal ruim 27 megawattpiek aan zonnepanelen opgesteld.

9,8 megawattpiek | Gemeente Etten-Leur | Watson & Dickens BVBA
Dit is het tweede project in de top 10 van het Belgische bedrijf Watson & Dickens. Ditmaal gaat het om een dakgebonden zonnepanelensysteem bij  SVZ International, leverancier van fruit- en groente-ingedriënten voor diverse foodfabrikanten. De geschiedenis van het bedrijf gaat maar liefst terug tot 1867. Het bedrijf laat het zonnepanelensysteem plaatsen op het hoofdkantoor in het Brabantse Etten-Leur.

Noot: bovenstaand overzicht is mogelijkerwijs niet volledig en kan in de nabije toekomst nog aangevuld worden. De cijfers ten aanzien van de beschikkingen zijn afkomstig van de verschillende documenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele feitelijke onjuistheden.

* Door afrondingen in het bronbestand komt het totaal vermogen mogelijkerwijs onder de 1.710 megawattpiek uit

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten