Een van de beste scorende bedrijven die niet afkomstig is uit de zonne-energiesector is Timber and Building Supplies Holland (TABS). De organisatie, actief op de Nederlandse markt van hout en bouwmaterialen, wist vorig jaar al 13 beschikkingen met een totaal vermogen van 9,7 megawattpiek te verkrijgen. Dat aantal is nu nog eens fors uitgebreid met 30 nieuwe beschikkingen met een vermogen van 30,3 megawattpiek. Daarbij gaat het om 3 opvallend grote systemen: een systeem van 3 megawattpiek voor de vestiging van Pontmeyer in Heerenveen, een systeem van 5 megawattpiek voor de vestiging van Pontmeyer in Oudkarpsel en een systeem van 4,9 megawattpiek voor de vestiging van Pontmeyer in Zaandam. Het TABS-concern omvat 11 bedrijven met een gezamenlijke totaalomzet van circa 650 miljoen euro per jaar en ongeveer 1.550 medewerkers. In zijn plan ‘Reductiedoestelling en plan van aanpak 2017 – 2020’ maakte TABS vorig jaar al bekend voor meerdere locaties ‘het plaatsen van zonnepanelen te (gaan) onderzoeken.
Bedrijventerreinen
Een van de organisaties die actief is in de vastgoedsector is Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen Overijssel (HMO). HMO revitaliseert samen met gemeenten en ondernemers bedrijventerreinen, kantoorlocaties en binnensteden in Overijssel. De organisatie heeft in de voorjaarsronde 3 grote beschikkingen binnen te halen: een systeem van 3,4 megawattpiek in Enschede, een systeem van 5,5 megawattpiek in Zwolle en een systeem van 5,8 megawattpiek in Hasselt.
Ook ondernemersvereniging Hessenpoort heeft voor zijn bedrijventerrein, te weten bedrijventerrein Hessenpoort - fase 2, een groot project ingediend. Die aanvraag van 8,5 megawattpiek is eveneens succesvol afgerond. Uit dezelfde hoek komt het portfolio van de Stichting Bedrijventerreinen Helmond. In de Brabantse industriestad zijn onder de titel Zonnig Helmond 24 aanvragen met een totaal vermogen van 11,9 megawattpiek gehonoreerd.
Retail en detailhandel
Ook de Nederlandse retail en detailhandel gaat door met het verduurzamen van zijn vastgoed. Zo is een van Nederlands oudste warenhuizen – De Bijenkorf – een opvallende naam in de lijst met bedrijven die een beschikking hebben weten te bemachtigen. De warenhuisketen gaat 4 vestigingen – te weten in Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Den Haag – van zonnepanelen voorzien. Het totaal beschikte vermogen is weliswaar klein – 0,5 megawattpiek voor 4 systemen in totaal – maar het toont de groene intenties van het bedrijf.
Ook de supermarktwereld blijft doorgaan met verduurzamen. Hoogvliet gaat zijn distributiecentrum in Bleiswijk van 6,8 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien, terwijl Lidl voor 12 supermarkten in totaal 1,2 megawattpiek aan zonnepanelen gaat plaatsen. Jumbo Supermarkten heeft ten slotte voor 0,2 megawattpiek aan beschikkingen verworven.
Andere opvallende bedrijven en organisaties die subsidie hebben weten te bemachtigen zijn:
Lees ook:
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.