Herbo Groenleven is de absolute spekkoper nu de balans van de eerste SDE+-ronde van 2017 is opgemaakt. Het bedrijf zag 416 projecten gehonoreerd worden met een totaalvermogen van 550,5 megawattpiek. Maar welke solar bedrijven scoorden nog meer goed? De redactie zet de zonne-energiebedrijven met een groot aantal beschikkingen op een rij:
- Solarfields Nederland - 9 projecten voor 121,5 megawattpiek: binnen de beschikkingen van Solarfields valt met name het Zonnepark Vloeivelden Hollianda (Borger) van 69,6 megawattpiek op. Dit is het grootste zonnepark uit de eerste SDE+-ronde van 2017. Het bedrijf heeft echter ook nog zonneparken in petto in Coevorden, Buitenpost, Marum, Eemshaven, Dokkum, Oude Pekela en Franeker.
- ProfiNRG/Sunvest - 11 projecten voor 65,1 megawattpiek: Sunvest, een dochterbedrijf van zonnepanelengroothandel ProfiNRG, springt met name in het oog door een zonnepark van 56,1 megawattpiek dat het gaat bouwen op de Duurkenakker. Bovendien gaat het voor de Wagenborg Reining Groep een dakgebonden pv-systeem van 5,6 megawattpiek bouwen.
- KiesZon (International Solar en Yellow Step Solar) – 48 aanvragen voor 64,8 megawattpiek: KiesZon laat nadat het in 2014 een van de lijstaanvoerders was qua SDE+-beschikkingen opnieuw van zich horen. Het behoort samen met Solarfields, Sunvest, Sunrock Investments en Groenleven tot de top 5 van aanvragers. Een 7-tal van de nieuwe beschikkingen is groter dan 2,5 megawattpiek. Met name de projecten bij Michael Kors (Venlo) van 7,8 megawattpiek en het grondgebonden park van 7 megawattpiek spreken tot de verbeelding.
- Sunrock Investments – 36 projecten voor 54,8 megawattpiek: Sunrock meldde begin deze maand samen met David Hart Vastgoed (DHG) 100.000 zonnepanelen te gaan plaatsen. Een groot gedeelte van de gehonoreerde aanvragen maakt dan ook onderdeel uit van dit project.
- Rooftop Energy – 43 aanvragen 34,63 megawattpiek: Rooftop Energy wist de afgelopen jaren al regelmatig SDE+-subsidie op te halen voor grotere zonnedaken. Zo werd deze zomer het zonnedak bij bloemen- en plantenveiling Plantion geopend. Een van de nieuwe beschikkingen die opvalt is een zonnedak van 11 megawattpiek dat gebouwd zal worden bij voetsalpine in Bunschoten-Spakenburg. Zonneveld de Brem (red. 3,1 megawattpiek) is qua omvang de nummer 2 in de lijst met beschikkingen van het bedrijf.
- WDP – 24 aanvragen voor 31,5 megawattpiek: WDP nam onlangs het zestigste zonnedak in het portfolio in gebruik bij opening van nieuwbouw voor DHL. Dat aantal daken gaat door de vastgoedbeheerder nu dus met meer dan 20 stuks uitgebreid worden.
- Eneco – 11 aanvragen voor 22,3 megawattpiek: één beschikking van Eneco springt in het oog, te weten het zonnepark van 17 megawattpiek in Tholen. De andere 10 beschikkingen zijn gemiddeld 0,5 megawattpiek groot.
- Smile Energy – 23 aanvragen voor 22,2 megawattpiek: deze bedrijfsnaam klinkt als een volslagen nieuwkomer, maar dit is het niet. Smile Energy is namelijk een BV van SolarAcess. Dit bedrijf is onder meer bekend van de realisatie van 12.000 zonnepanelen bij Heineken. De nieuwe reeks beschikkingen zal ongetwijfeld verband houden met het samenwerkingsverband met ABN AMRO dat dit jaar van start ging om voor ondernemers duurzame energie te genereren met zonnepanelen op hun bedrijfsdaken.
- Boer Kiest Zon – 37 aanvragen voor 18,6 megawattpiek: Agreco, initiatiefnemer van Boer Kiest Zon, en BNG Bank sloten afgelopen mei een overeenkomst voor de financiering van het tweede Boer Kiest Zon-project. Boer Kiest Zon II gaat leiden tot 140.000 zonnepanelen voor de agrarische sector. De toegekende beschikkingen maken vermoedelijk grotendeels onderdeel uit van dit project.
Andere zonne-energiebedrijven die goed scoren zijn Raedthuys Groep (red. 32 aanvragen voor 15,2 megawattpiek), Indi Energie (red. 25 aanvragen voor 14,4 megawattpiek), Zon XP (red. 14 aanvragen voor 12,8 megawattpiek), Energiestreek (red. 4 aanvragen voor 11,3 megawattpiek), TPSolar (red. 1 aanvraag voor 7,5 megawattpiek), Switch-Energy (red. 4 aanvragen voor 6,3 megawattpiek), Engie (red. 7 aanvragen voor 6,0 megawattpiek), Ponooc (red. 28 aanvragen voor 4,62 megawattpiek) en Hanergy (red. 11 aanvragen voor 3,8 megawattpiek). Ook energiebedrijf Nuon doet met 9 beschikkingen voor 10,9 megawattpiek voor het eerste een grotere duit in het zakje.
Noot: bovenstaand overzicht is mogelijkerwijs niet volledig en kan in de nabije toekomst nog aangevuld worden. De cijfers ten aanzien van de beschikkingen zijn afkomstig van de verschillende documenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele feitelijke onjuistheden.
Lees ook