logo
wvhj2023
(foto: Enerstroom)
(foto: Enerstroom)
4 september 2017

Analyse 1e ronde SDE+-2017: de details van de 10 grootste zonnestroomprojecten

De 1e ronde van de SDE+-regeling in 2017 heeft 2.354 megawattpiek en 4.386 beschikkingen aan zonnepanelenprojecten opgeleverd. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste projecten? Solar Magazine zet alles op een rij.

De verdeling van de pv-projecten is als volgt:

0 - 0,5 megawattpiek: 3.757 projecten (circa 768 megawattpiek)
0,5 - 1 megawattpiek: 314 projecten (circa 216 megawattpiek)
1 - 2,5 megawattpiek: 200 projecten (circa 299 megawattpiek)
2,5 - 5 megawattpiek: 58 projecten (circa 200 megawattpiek)
5-10 megawattpiek: 29 projecten (circa 203 megawattpiek)
10-50 megawattpiek: 27 projecten (circa 610 megawattpiek)
50+ megawattpiek: 1 project (circa 56 megawattpiek*)

In onderstaand overzicht zijn per project (red. het gaat om de 12 grootste projecten, deze kennen per stuk een omvang van meer dan 10 megawattpiek) het aantal megawattpiek waarvoor door de subsidieaanvragers voor 15 jaar subsidie verkregen is vermeld.

Zonnepark Vloeivelden Hollianda (Borger) | 69,6 megawattpiek
Voor dit zonnepark in Borger heeft Solarfields 2 beschikkingen weten te verkrijgen; te weten een van 39,3 en een van 30,3. Tezamen is dit zonnepark daarmee het grootste pv-project in de eerste SDE+-ronde van 2017. De vloeivelden tussen Eerste Exloërmond en de Provinciale weg te Drouwenermond waren vroeger onderdeel van de afvalwaterzuivering van de fabriek Hollandia. Sindsdien zijn de vloeivelden in eigendom van de Avebe. Rondom de projectlocatie is een dijklichaam aanwezig waardoor het zonnepark volledig uit het zicht van de omgeving kan worden gerealiseerd. De bouw moet in 2018 van start gaan.
Solarfields laat de redactie van Solar Magazine verder weten dat het bedrijf momenteel de eerste 2 zonneparken aan het bouwen is waarvoor het bedrijf in het verleden als SDE+-subsidie heeft weten de verkrijgen. Het gaat om het zonnepark voor Avri van 9,3 megawattpiek en een zonnepark van 10,3 megawattpiek in Franeker.

Zonnepark Sunvest (Muntendam/Menterwolde) | 56,1 megawattpiek
Sunvest kreeg afgelopen maart al een omgevingsvergunning voor dit zonnepark van 200.000 zonnepanelen. Sunvest is een dochterbedrijf van zonnepanelengroothandel ProfiNRG uit Harmelen. Het zonnepark van 56 megawattpiek komt op de Duurkenakker. Het project ligt westelijk van de N33 en AG Wildervanckkanaal en oostelijk van de spoorlijn Veendam Zuidbroek. De projectlocatie is omringd door dijken, waardoor de landschappelijke inpassing volgens Sunvest optimaal is.

Zonnepark Herbo Groenleven (Sellingerbeetse) | 48,7 megawattpiek
Dit zonnepark gaat door Herbo Groenleven gerealiseerd worden in de gemeente Vlagtwedde. Het college van Vlagtwedde en de gemeenteraad stelden eerder de beleidsnotitie Zonneparken vast voor het grondgebied van de gemeente Vlagtwedde om een zonnepark van 100 hectare mogelijk te maken. Daarbij werd echter gesproken over betrokkenheid van Powerfield. Nu is het dus echter Groenleven dat in ieder geval een zonnepark gaat bouwen in de gemeente.

Zonnepark Budel (Budel) | 47,8 megawattpiek
Dit zonnepark moet verrijzen op een nieuw duurzaam industrieterrein in Budel (red. gemeente Cranendonck) dat door de gemeente samen met de lokale zinkfabrikant Nyrstar ontwikkeld wordt. Het Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC) krijgt daarmee een van de grootste zonneparken van Nederland.

Zonnepark Enerstroom 2 (Ooltgensplaat) | 40 megawattpiek
Enerstroom wilt dit zonnepark realiseren op de locatie aan de Stijgerdijk in Ooltgensplaat. De zonnepanelen zouden op het zuiden georiënteerd zijn. De zonnepanelen komen op stellingen. De hoogte van de zonnepanelen is volgens het projectplan circa 1,9 meter. De laagste zijde van de panelen is circa 0,8 meter boven het maaiveld. De panelen liggen in een hoek van 10 graden.

De top 10 wordt gecompleteerd door de volgende 5 zonneparken van GroenLeven dat verreweg het meeste succesvolle aanvragen heeft gedaan (red. qua vermogen in megawattpiek).

  • Zonnepark Herbo Groenleven (Druten) | 38,4 megawattpiek
  • Zonnepark Herbo Groenleven (Bladderswijk Nieuw Dordrecht) | 30,7 megawattpiek
  • Zonnepark Herbo Groenleven (Groningen Airport) | 29,4 megawattpiek
  • Drijvend zonnepark Herbo Groenleven (Zwolle) | 26 megawattpiek
  • Drijvend zonnepark Herbo Groenleven (Zwolle) | 26 megawattpiek

Noot: bovenstaand overzicht is mogelijkerwijs niet volledig en kan in de nabije toekomst nog aangevuld worden. De cijfers ten aanzien van de beschikkingen zijn afkomstig van de verschillende documenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele feitelijke onjuistheden.
* Door afrondingen in het bronbestand komt het totaal vermogen boven de 2.354 megawattpiek uit, wat het daadwerkelijk beschikte volume is.

Lees ook

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten