logo
wvhj2023
(foto: Nuon)
(foto: Nuon)
4 september 2017

Analyse 1e ronde SDE+-2017: de grootste zonnewarmteprojecten in beeld

De 1e ronde van de SDE+-regeling in 2017 heeft 11,5 megawatt en 21 beschikkingen aan zonnewarmteprojecten opgeleverd. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste projecten? Solar Magazine zet alles op een rij.

De 2e ronde van de SDE+-regeling in 2016 leverde nog 17,31 megawattth en 17 beschikkingen aan zonnewarmteprojecten op. Daarmee is het aantal aanvragen voor zonthermie in 2017 weliswaar licht toegenomen, maar het beschikte vermogen met een derde afgenomen.

In onderstaand overzicht is voor de 1e ronde van de SDE+ 2017-regeling per project het aantal megawattth vermeld.

Salvia Rikken (Bemmel) | 2,22 megawattth
Het project van de gebroeders Rikken heeft de eer om in deze ronde het grootste zonnewarmteproject te zijn. Het wordt gerealiseerd bij de hederakwekerij in Bemmel. Het bedrijf is in 1928 opgericht door Jan Rikken en vervolgens onder leiding van de 2 zonen Henk en Jacques Rikken verder uitgebouwd. In 1997 is men gestart met het kweken van hedera’s. Inmiddels telt het bedrijf 3 locaties en 46.000 vierkante meter kweekruimte.

Ruijter Bloembollen (Slootdorp) | 1,58 megawattth
Dit bedrijf dat actief is vanuit Slootdorp telt ruim 50 hectare tulpen en 10 hectare gladiolen. De teelt van beide gewassen vindt plaats in de Wieringermeer en de Anna Paulowna polder. Sinds enige tijd maakt het bedrijf in de kassen gebruik van slimme technologie om verdampingswarmte te hergebruiken. Planten die groeien verdampen voortdurend water en dat onttrekt warmte aan de omgeving. De duurzaamheid gaat nu verhoogd worden door de aanleg van zonnecollectoren.               

Stichting voor Educatie en Beroepsonderwijs (3 locaties) | 1,31 en 1,21 en 1,04 megawattth
De Stichting voor Educatie en Beroepsonderwijs – beter bekend als ROC Nova College – gaat 3 van zijn schoollocaties van zonnecollectoren voorzien. Het gaat om een systeem in Beverwijk (1,31 megawattth), in Hoofddorp (1,21 megawattth) en in Haarlem (1,04 megawattth). Met ongeveer 1.200 medewerkers verzorgen het Nova College vanaf circa 20 locaties dagelijks onderwijs aan ruim 12.500 studenten.

Noot: bovenstaand overzicht is mogelijkerwijs niet volledig en kan in de nabije toekomst nog aangevuld worden. De cijfers ten aanzien van de beschikkingen zijn afkomstig van de verschillende documenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele feitelijke onjuistheden.

Lees ook

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten