Solar Magazine - Analyse 1e ronde SDE+-2017: de grootste zonnewarmteprojecten in beeld
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Analyse 1e ronde SDE+-2017: de grootste zonnewarmteprojecten in beeld
(foto: Nuon)

Analyse 1e ronde SDE+-2017: de grootste zonnewarmteprojecten in beeld

De 1e ronde van de SDE+-regeling in 2017 heeft 11,5 megawatt en 21 beschikkingen aan zonnewarmteprojecten opgeleverd. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste projecten? Solar Magazine zet alles op een rij.

De 2e ronde van de SDE+-regeling in 2016 leverde nog 17,31 megawattth en 17 beschikkingen aan zonnewarmteprojecten op. Daarmee is het aantal aanvragen voor zonthermie in 2017 weliswaar licht toegenomen, maar het beschikte vermogen met een derde afgenomen.

In onderstaand overzicht is voor de 1e ronde van de SDE+ 2017-regeling per project het aantal megawattth vermeld.

Salvia Rikken (Bemmel) | 2,22 megawattth
Het project van de gebroeders Rikken heeft de eer om in deze ronde het grootste zonnewarmteproject te zijn. Het wordt gerealiseerd bij de hederakwekerij in Bemmel. Het bedrijf is in 1928 opgericht door Jan Rikken en vervolgens onder leiding van de 2 zonen Henk en Jacques Rikken verder uitgebouwd. In 1997 is men gestart met het kweken van hedera’s. Inmiddels telt het bedrijf 3 locaties en 46.000 vierkante meter kweekruimte.

Ruijter Bloembollen (Slootdorp) | 1,58 megawattth
Dit bedrijf dat actief is vanuit Slootdorp telt ruim 50 hectare tulpen en 10 hectare gladiolen. De teelt van beide gewassen vindt plaats in de Wieringermeer en de Anna Paulowna polder. Sinds enige tijd maakt het bedrijf in de kassen gebruik van slimme technologie om verdampingswarmte te hergebruiken. Planten die groeien verdampen voortdurend water en dat onttrekt warmte aan de omgeving. De duurzaamheid gaat nu verhoogd worden door de aanleg van zonnecollectoren.               

Stichting voor Educatie en Beroepsonderwijs (3 locaties) | 1,31 en 1,21 en 1,04 megawattth
De Stichting voor Educatie en Beroepsonderwijs – beter bekend als ROC Nova College – gaat 3 van zijn schoollocaties van zonnecollectoren voorzien. Het gaat om een systeem in Beverwijk (1,31 megawattth), in Hoofddorp (1,21 megawattth) en in Haarlem (1,04 megawattth). Met ongeveer 1.200 medewerkers verzorgen het Nova College vanaf circa 20 locaties dagelijks onderwijs aan ruim 12.500 studenten.

Noot: bovenstaand overzicht is mogelijkerwijs niet volledig en kan in de nabije toekomst nog aangevuld worden. De cijfers ten aanzien van de beschikkingen zijn afkomstig van de verschillende documenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele feitelijke onjuistheden.

Lees ook

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
ODE Vlaanderen zoekt:

Beleidsmedewerker zon

Fulltime (40 uur) - Brussel
Zonnefabriek zoekt:

Hoofd Uitvoer

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!