Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE+ ronde 1-2017: 4.386 zonnestroomprojecten goedgekeurd voor 2.353,9 megawattpiek
(foto: Rijksoverheid)

SDE+ ronde 1-2017: 4.386 zonnestroomprojecten goedgekeurd voor 2.353,9 megawattpiek

In totaal zijn er in de eerste SDE+-ronde van 2017 4.386 zonnestroomprojecten goedgekeurd; een verdubbeling ten opzichte van de vorige ronde afgelopen najaar (ronde 2-2016) toen 2.197 projecten gehonoreerd werden.

Voor het eerst zijn projecten met opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen qua verstrekt budget (red. 2,8 miljard euro) bovendien koploper. Maar liefst 86,8 procent van de in totaal 4.530 beschikte projecten betreft zon-pv. Er zijn 21 zonnewarmteprojecten gehonoreerd. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water, geothermie en biomassa in Nederland via deze SDE+ ronde met maximaal 5,8 miljard euro. Daarmee is niet het volledige budget volbeschikt, daar er 6 miljard euro beschikbaar was. Er is namelijk circa 1,2 miljard euro aan projecten afgewezen waardoor 168 miljoen euro van het budget niet toegekend is. In totaal zijn 99 pv-aanvragen afgewezen. 

De verdeling over de verschillende fases in ronde 1 is als volgt: 185 pv-projecten zijn aangevraagd in fase 1 (red. maximaal 9 eurocent subsidie per kilowattuur), 2.622 pv-projecten zijn aangevraagd in fase 2 (red. maximaal 11 eurocent subsidie per kilowattuur) en 1.678 pv-projecten zijn aangevraagd in fase 3 (red. maximaal 13 eurocent subsidie per kilowattuur). Naar het zich laat aanzien is het merendeel van de 99 pv-projecten die zijn afgewezen aangevraagd in fase 3.

De toegewezen projecten van de verschillende energievormen in deze voorjaarsronde dragen, bij volledige realisatie, met een productie van 21,4 petajoule (PJ) per jaar bij aan de Nederlandse energievoorziening. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,1 procent-punt aan het aandeel hernieuwbare energie. 

Enkele grote projecten die zijn goedgekeurd zijn onder meer een zonnepark van Sunvest in Muntendam (53,4 megawattpiek), Zonnepark Budel in Budel (47,8 megawattpiek), een zonnepark van Enerstroom in Goere-Overflakkee (40 megawattpiek), een zonnepark van GroenLeven in Druten (38,4 megawattpiek), een zonnepark van GroenLeven in Emmen (30,7 megawattpiek), een zonnepark van GroenLeven in Ter Apel (48,7 megawattpiek) en Zonnepark Vloeivelden Hollianda in Borger van Solarfields (69,6 megawattpiek, bestaande uit 2 beschikkingen). Daarmee kunnen GroenLeven en Solarfields alvast als spekkoper bestempeld worden.

In de najaarsronde voor de SDE+ 2016 werd het oude recordvolume aan zonnestroomprojecten gehonoreerd. Het ging toen om 2.047 projecten voor 971 megawattpiek.

Lees ook

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Junior Lead Engineer grote PV-systemen (M/V)

ProfiNRG is al jaren een gerenommeerde speler in de wereld van de zonne-energie. ProfiNRG is actief als EPC voor de grotere PV projecten. Het mede-ontwikkelen en bouwen van zonneparken (3 tot 40 hectare) is naast grote dakprojecten een belangrijk...
Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3542DM
Green Energy Company zoekt:

Installateur zonnepanelen

Omdat we snel groeien, zijn we hard op zoek naar installateurs. Heb je ervaring als bijvoorbeeld installateur, loodgieter of dakdekker? En ben je op zoek naar een uitdagende functie waarin je jezelf verder kunt ontwikkelen? Aarzel dan niet en...
Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!