logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
21 oktober 2024

Verplichte uitrol digitale meter bij laatste 403.000 Vlamingen met zonnepanelen van start

Fluvius start met de verplichte uitrol van de digitale meter bij de laatste 403.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen. De netbeheerder stelt bij 553.500 zonnepaneeleigenaren al zo’n meter te hebben geplaatst.

Bij het eerste deel van de 403.000 zonnepaneelbezitters valt deze week een brief op de mat met een uitnodiging om een digitale teller te laten plaatsen. Vanaf het einde van dit kalenderjaar kunnen zij namelijk geen uitstel meer krijgen voor het laten plaatsen van een nieuwe meter.

30.000 per maand
De technische ploegen van Fluvius gaan vanaf januari verspreid over heel Vlaanderen aan de slag. De uitnodigingen naar de betrokken klanten worden telkens zo’n 3 maanden voor de geplande ombouwdatum verstuurd. Bij klanten met aardgas wordt naast de elektriciteitsmeter ook de gasmeter vervangen.

De meeste meters zullen worden vervangen door de 3 ervaren aannemersgroepen voor digitale meters: 3DM, Unit-T en TEAPlus. Zij zullen er zo’n 30.000 per maand vervangen. Elke aannemersgroep is verantwoordelijk voor een specifiek deel van Vlaanderen en werkt met verschillende installatieploegen die de meters straat per straat en wijk per wijk gaan vervangen. De vervanging van de meters is gratis en duurt ongeveer 1 uur. Voor sommige klanten zijn er naast de metervervanging ook extra vernieuwingswerken nodig, bijvoorbeeld aan de meterkast of de aansluitkabel. Ook die werken zullen worden ingepland in de loop van 2025.

Het einde van de terugdraaiende teller

In Vlaanderen werd in maart 2019 een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Beoogd uitgangsprincipe was dat zonnepaneeleigenaren die hun pv-systeem voor eind 2020 zouden plaatsen 15 jaar lang het rendement zouden mogen behouden van de terugdraaiende teller. VREG stapte vervolgens echter naar het Grondwettelijk Hof om bezwaar te maken tegen dit voordeel voor zonnepaneeleigenaren. Die stelde de Vlaamse energieregulator in het gelijk. Toenmalig minister Zuhal Demir besloot vervolgens dat zonnepaneelbezitters tot maximaal eind 2025 van de terugdraaiende teller gebruik mochten blijven maken. Die periode loopt binnenkort af, dus moeten alle betrokken klanten in 2025 een digitale meter krijgen.

Geen prosumententarief
De komst van de digitale meter betekent dat de zonnepaneeleigenaren geen prosumententarief meer hoeven te betalen. Tegelijkertijd kunnen ze ook hun overschot-zonnestroom verkopen aan hun energieleverancier. Ze hebben ook alle informatie om hun verbruik af te stemmen op de momenten waarop hun zonnepanelen stroom opwekken, bijvoorbeeld via de instellingen van hun boiler of een slimme stekker. Daarnaast zitten ze aan het stuur om hun verbruikspiek, op basis waarvan ze netkosten betalen, zo laag mogelijk te houden. Heel wat prosumenten hebben ook nog recht op een retroactieve investeringspremie als ze tijdig een digitale meter laten plaatsen. Aan de groenestroomcertificaten wijzigt de nieuwe meter niets.

6 op de 10
Eind september telde Vlaanderen al 3.974.000 digitale meters voor elektriciteit en gas. In meer dan 6 op 10 woningen, appartementen en kleine bedrijven staan ze al opgesteld. Daarbij bekijken 708.000 gezinnen hun energieverbruik actief via mijn.fluvius.be. Zo’n 182.000 gezinnen gebruiken daar ook een slimme app of besturingssysteem voor.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten