Met de ontwerpregelgeving worden zonnepaneeleigenaren geschrapt als prioritaire doelgroep voor de verdere uitrol van de digitale meter. De ontwerpregelgeving is goedgekeurd door de Vlaamse regering en wordt nu onder meer naar de Raad van State gestuurd voor advies.
Compensatiepremie stopt na 2025
De regelgeving is het nieuwste antwoord van minister Demir op de vernietiging van het overgangsregime voor de terugdraaiende teller door het Grondwettelijk Hof. De Vlaamse regering heeft besloten dat zonnepaneeleigenaren eenmalig een compensatie krijgen, omdat het overgangsregime is vernietigd. De getroffen gezinnen krijgen een eenmalige financiële compensatie die overeenkomt met een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering. Zonnepaneeleigenaren komen alleen in aanmerking voor de compensatie als ze hun investering nog niet voldoende terugverdiend hebben. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro, maar er zijn ook zo'n 200.000 eigenaren die geen compensatie krijgen. Voor zonnepaneeleigenaren die vervroegd een digitale meter aanvragen, wordt de retroactieve investeringspremie met 100 euro verhoogd.
De compensatiepremieregeling stopt sowieso op 31 december 2025. Prosumenten zonder digitale meter hebben tot dan de kans om de premie aan te vragen, indien ze overschakelen naar een digitale meter. Bij digitale meters die na 2025 geplaatst worden, is er geen retroactieve investeringspremie meer mogelijk.
Pauzeknop
Voor de bijna 470.000 gezinnen die nog een analoge terugdraaiende teller hebben en nog niet over een digitale teller beschikken, drukte de minister eerder al de pauzeknop in. Er worden geen digitale meters geplaatst bij bestaande eigenaren van zonnepanelen totdat de premieregeling definitief in de regelgeving is opgenomen en er voor alle zonnepaneleneigenaren voldoende duidelijkheid is, ook over de verdere uitrol van de digitale meter.
‘De regelgeving wordt daarom voor advies voorgelegd aan de VREG, de Vlaamse Toezichtscommissie en de Raad van State en komt daarna terug naar de regeringstafel om definitief af te werken’, aldus minister Demir.
Bekabelde digitale meter
Vanaf begin 2023 wordt het ook mogelijk om een bekabelde digitale meter aan te vragen. Die kabel kan volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) elektromagnetische straling vermijden. Voor mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling zal Fluvius de voorziene plaatsing van de digitale meter uitstellen tot wanneer de bekabelde versie beschikbaar is. Wie een bekabelde meter aanvraagt, zal wel zelf de extra kosten moeten betalen. Energieregulator VREG is bevoegd om de hoogte van het tarief voor deze prestatie vast te stellen.
Wie de plaatsing van de bekabelde digitale meter na 1 januari 2025 nog weigert, verliest het recht op de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen. Als de weigeraar nog groenestroomcertificaten voor de stroomproductie van zijn zonnepanelen ontvangt, kan de netbeheerder het recht op de groenestroomcertificaten schorsen en de eigenaar zelfs afsluiten van het elektriciteitsnet.
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.