logo
wvhj2023
© Maurizio De Mattei | Dreamstime.com
© Maurizio De Mattei | Dreamstime.com
23 augustus 2024

Verlaging btw op zonnepanelen van tafel na uitblijven nieuw kabinet België?

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet in België onder leiding van Bart de Wever (N-VA) zijn mislukt. Daarmee lijkt ook een gedeeltelijke verlaging van de btw op warmtepompen en zonnepanelen voorlopig van tafel.

Nederland kent sinds 1 januari 2023 al een btw-nultarief voor zonnepanelen, nadat de Europese Unie hier groen licht voor gaf. België kende in strijd tegen de energiecrisis weliswaar tijdelijk een verlaagd btw-tarief op zonnepanelen, maar rekent dus nog altijd btw op zonnepanelen.

Verschillende btw-tarieven
Bij de verkoop van zonnepanelen zijn in België verschillende btw-tarieven van toepassing. Voor woningen die 10 jaar of ouder zijn, is altijd het btw-tarief van 6 procent van toepassing. Voor woningen die minder dan 10 jaar oud zijn, geldt sinds 1 januari 2024 weer een btw-tarief van 21 procent.

Het leeuwendeel van de woningen van minder dan 10 jaar oud zijn, heeft al zonnepanelen door de regelgeving omtrent Energieprestaties en Binnenklimaat (EPB). Zo bleek eerder dit jaar uit cijfers van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) dat bijna alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen zonnepanelen hebben.

Onderhandelingen stukgelopen
In de afgelopen periode lag in België een verlaging van de btw op warmtepompen en zonnepanelen van 21 naar 9 procent op tafel tijdens de onderhandeling over een nieuw federaal kabinet, maar die zijn gisteren stukgelopen.

De onderhandelingen voor de Belgische regeringsformatie werden geleid door Bart de Wever, kopman van de N-VA die afgelopen juni de grootste partij werd bij de verkiezingen. In de afgelopen periode probeerde De Wever een nieuw kabinet te formeren bestaande uit N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V.

Groeiend begrotingstekort
De Belgische krant HLN en het nieuwsagentschap Belga meldden gisterochtend dat MR-leider Georges-Louis Bouchez het eindvoorstel van formateur Bart De Wever had verworpen. De regeringsvorming was namelijk afgelopen weekend vastgelopen over de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. De socialistische partij Vooruit wil niet in een regering zonder die belasting, terwijl de liberale partij MR de maatregel onaanvaardbaar vindt.

De Wever probeerde de meningsverschillen tevergeefs glad te strijken. Na een veelbelovende start, was de afwijzing van Bouchez een grote klap voor het plan van De Wever die voor 20 september een regering wilde vormen. Zonder regering dreigt België namelijk Europese deadlines te missen. Zo is België is een van de weinige lidstaten die nog geen kandidaat heeft voorgedragen voor de functie van Europees commissaris en heeft nog maar tot 30 augustus de tijd om dit te doen. De Europese Commissie verwacht tegen 20 september ook een plan over hoe België zijn groeiende begrotingstekort zal aanpakken.

Koning aanvaardt ontslag
De Wever heeft gisteravond tijdens een overleg op het Koninklijk Paleis in Brussel zijn ontslag als formateur ingediend. Koning Filip van België aanvaardde het ontslag en zal vandaag overleggen met de leiders van de 5 partijen die betrokken zijn bij de regeringsonderhandelingen.

Daarbij moet Filip bezien of er een uitweg is en het proces van de benoeming van de volgende formateur starten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten