logo
wvhj2023
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
2 januari 2023

Btw-nultarief voor zonnepanelen officieel van kracht

De btw op zonnepanelen die op en rondom woningen worden geïnstalleerd is per 1 januari 2023 verlaagd naar 0 procent. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan, is het nultarief officieel van kracht.

De Tweede Kamer verleende half november al zijn goedkeuring aan het Belastingplan 2023. Daarmee werd het licht op groen gezet om per 1 januari 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen naar 0 te brengen. Doordat vlak voor het politieke kerstreces ook de Eerste Kamer met het Belastingplan 2023 heeft ingestemd, is het officieel van kracht geworden.

Pvt-panelen
In de Eerste Kamer diende Niko Koffeman, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, nog een motie in waarmee de regering verzocht werd te onderzoeken of ook pvt-panelen – die zonnestroom en zonnewarmte opwekken – vrijgesteld kunnen worden van btw en dit voorstel op te nemen in het Belastingplan 2024.

De motie kon in de Eerste Kamer echter niet op een meerderheid rekenen.

Op of bij woning
Het btw-nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning, waarmee ook de garage, schuur of tuin bedoeld wordt.

De installateur of leverancier moet kunnen bewijzen dat de zonnepanelen op of bij een woning zijn geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld met een schermprint van het adres in Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het Kadaster. De installateur moet dit bewijs goed bewaren, samen met de lopende administratie. De Belastingdienst kan bij een controle namelijk de administratie opvragen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten