logo
wvhj2023
© Pro Creators | Dreamstime.com
© Pro Creators | Dreamstime.com
27 juni 2024

Enphase presenteert slimme energiemanagementsoftware voor eigenaren zonnepanelen

Enphase Energy presenteert zijn nieuwe, slimme energiemanagementsoftware IQ Energy Management die per direct beschikbaar komt voor huiseigenaren met een Enphase-zonnepaneelsysteem en een dynamisch energiecontract.

IQ Energy Management maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning en houdt rekening met de actuele stroomprijzen en voorspelt bovendien het energieverbruik van huiseigenaren.

Geen kosten
Bijna 300.000 Nederlanders hadden begin mei een dynamisch energiecontract. Met de gratis software van Enphase Energy gebruiken huishoudens met een dynamisch contract automatisch de goedkoopste vorm van stroom op dat moment. Hiermee kunnen zij volgens het bedrijf de terugverdientijd van zonnepanelen tot 2 jaar verkorten. 

‘Bij dynamische energiecontracten verschilt de prijs die je voor energie betaalt per uur en we verwachten dat steeds meer mensen overstappen naar een dynamisch contract om geld te besparen’, vertelt Roel de Krom van Enphase Energy. ‘Bijkomend voordeel is dat je geen kosten betaalt voor het terugleveren van stroom als je zo’n contract hebt.’

Voordeligst
Op basis van kunstmatige intelligentie bepaalt de Enphase-software welke vorm van stroom op dat moment het voordeligst is. De Krom: ‘Zo weet je dus zeker dat je altijd de goedkoopste stroom gebruikt, of dit nu zonne-energie of stroom van het net is. Heb je een thuisbatterij? Dan kan de software de batterij automatisch opladen als stroom goedkoop is en ontladen als de prijzen hoog zijn. En binnenkort kan je ook warmtepompen of laadpalen aan je Enphase-systeem toevoegen. Het systeem stuurt ook die apparaten aan, waardoor je auto bijvoorbeeld op zonnige zomerdagen tegen lage kosten oplaadt.’

Ook voorkomt de Enphase-software dat zonnepaneelbezitters moeten betalen voor het opwekken van zonne-energie. De Krom: ‘De stroomprijs is soms negatief. Dit gebeurt als er veel zonne-energie wordt geproduceerd terwijl de vraag laag is. Huishoudens met een dynamisch energiecontract moeten dan betalen voor de zonne-energie die ze opwekken. Het Enphase-systeem schakelt de zonnepanelen automatisch uit bij negatieve stroomprijzen. Zo worden extra kosten vermeden.’

Live inzicht
Via de Enphase-app krijgen huiseigenaren live inzicht in de prestaties van hun systeem. Zo zien zij in 1 oogopslag hoeveel hun systeem per zonnepaneel opwekt, hoeveel stroom ze verbruiken of opslaan en wat ze terugleveren aan het stroomnet.

De nu gepresenteerde software-update is eenvoudig te activeren in de app. De Krom benadrukt dat wie gebruikmaakt van de sturing op dynamische tarieven, ook bijdraagt aan het verminderen van de onbalans op het stroomnet. ‘Als de vraag en het aanbod van stroom op het net niet in balans is, kan dat leiden tot stroomstoringen. Doordat je met onze nieuwe software automatisch stroom teruglevert als de vraag – en daardoor de prijs – hoog is, help je energieleveranciers en netbeheerders bij het balanceren van het stroomnet.’

Onbalansmarkt
Aan het einde van het kalenderjaar verwacht Enphase een volgende software-update uit te brengen waarmee huiseigenaren ook automatisch kunnen handelen in energie op de onbalansmarkt.

Daar verhandelen energieleveranciers energie om op korte termijn het stroomnet te balanceren. Omdat de energieprijzen op de onbalansmarkt een stuk hoger zijn, kunnen huiseigenaren met deze oplossing volgens Enphase Energy tot zo’n 2 euro besparen per kilowattuur stroom.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker alle informatie over IQ Energy Management.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten