Bij de presentatie van haar plan om een knip te zetten in de groenestroomcertificaten stelde minister Zuhal Demir (N-VA) dat circa 1.200 zonnepaneelinstallaties van 200 grote bedrijven overgesubsidieerd zijn en dit een knip in de groenestroomcertificaten rechtvaardigt.
Regeringsonderhandelingen
Eind april bleek uit een studie van 3E in opdracht van ODE Vlaanderen dat het plan van minister Demir leidt tot een verlies aan steun voor alle bedrijfsinstallaties met zonnepanelen van voor 2013. Begin mei besloot regeringspartij OpenVLD het plan van Demir te blokkeren.
De minister meldt het nog altijd te betreuren dat er geen consensus was over de knip binnen de Vlaamse regering. Ze zal het dossier bij de aankomende regeringsonderhandelingen na de Vlaamse verkiezingen in juni echter opnieuw op tafel leggen.
Regulatoren
In aanloop naar de verkiezingen meldt ze dat sinds haar aantreden 5 jaar geleden 1 miljard euro aan Vlaamse kosten uit de energiefactuur zijn gehaald. Tegelijkertijd wijst ze erop dat de federale regering achterblijft. Demir stelt zelfs dat Vlaanderen de enige regering is die haar deel van de energiefactuur voor de Vlaamse burgers deed dalen. Op federaal niveau werd juist een stijging doorgevoerd.
Uit een onderzoeksrapport van de Belgische energieregulators blijkt dat Vlaamse gezinnen en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) binnen België het minst betalen voor elektriciteit.
Tegenovergestelde beweging
De energiefactuur van elk gezin en elke alleenstaande bestaat uit verschillende delen. Zo is er een aandeel vanuit hoogspanningsbeheerder Elia, een aandeel vanuit de lokale besturen via Fluvius, een aandeel van de federale overheid én een Vlaamse beleidscomponent. Die laatste daalde sinds 2019 met bijna 40 procent.
Demir wijst erop dat dit het gevolg is van diverse ingrepen zoals het stopzetten van oversubsidiëring van hernieuwbare energie, de schrapping van de energieheffing bij gezinnen, de kosten voor de openbare verlichting en diverse andere ingrepen. De Vlaamse minister stelt het te betreuren dat het aandeel van andere overheden de tegenovergestelde beweging maakt als Vlaanderen. ‘Vlaanderen maakte er de voorbije jaren een punt van het aandeel van de factuur waar het impact op heeft jaar na jaar te verlagen en zeker niet te doen stijgen. Andere regeringen kiezen voor extra kosten in de factuur, wij niet. We doen wat moet.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.