logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
1 mei 2023

Knip groenestroomcertificaten: minister Demir dreigt naar EU te stappen na blokkade OpenVLD

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir dreigt naar de Europese Unie te stappen nu regeringspartij OpenVLD haar plan om te knippen in de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen blokkeert.

De Vlaamse vicepremier Bart Somers heeft zich namens zijn partij Open VLD de afgelopen weken in de media uitgesproken tegen het plan van energieminister Zuhal Demir om 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten voor zonnepanelen uit te keren.

‘Ik wil uw geld terug’
Minister Demir heeft met de titel ‘Ik wil uw geld terug’ een post op Facebook geplaatst waarin ze aankondigt dat ze ‘het systeem van overcompensatie’ wil aanmelden bij de Europese Commissie. ‘Het gaat over de tyrannosaurus rexen van de steuntrekkers, ten koste van de mensen thuis. Als het decreet geen goedkeuring kan krijgen, is een aanmelding bij de Europese Commissie het alternatief’, aldus Demir.

‘Het stopzetten van die subsidies is perfect verantwoordbaar’, schrijft Demir. ‘Sterker nog, het uitdelen van gratis belastinggeld aan bedrijven is dat niet. Het is een ongeoorloofde vorm van staatssteun. Ik zou het zelf niet juister kunnen omschrijven. Wanneer u in de krant leest dat X of Y zoveel miljoen euro ‘verliest’ door het stopzetten van deze subsidies, hoort daar eigenlijk te staan dat dat X of Y zoveel miljoen euro cadeau krijgt. U, uw buurman, uw bakker, uw slager… wij betalen dat allemaal.’

Rechtvaardigheid
De minister stelt dat het om rechtvaardigheid gaat. ‘Vinden we het rechtvaardig dat gezinnen en alleenstaanden, échte kleine zelfstandigen, noem maar op… blijven opdraaien voor de winsten van bedrijven die hun installaties al lang terugverdiend hebben? Blijven we akkoord gaan met een verdienmodel op kap van de gewone man? Dit is een fout van de politiek en het is dan ook aan de politiek om dit recht te zetten. Een foute beslissing die je kan stopzetten, moet je stopzetten. Ik kan de Vlaming niet recht in de ogen kijken zonder alles op alles te zetten deze vorm van steuntrekken aan te pakken.’

Bondgenoot
Demir sluit haar Facebook-post af met de constatering dat Europa in het groenestroomcertificatendossier een bondgenoot kan zijn. ‘ Als ik dit systeem aanmeld bij de Europese Commissie, kunnen zij oordelen dat dit een vorm van ongeoorloofde staatssteun is. We kunnen dit dus oplossen op dezelfde manier waarop politici het vaak aanpakken: “Moet van Europa! Niks aan te doen”. Als Europa een dwingeland is om de belastingbetaler meer te doen betalen, verwijzen we daar graag naar. Als het een bron kan zijn om geld terug te krijgen, moeten we ons toch niet verbergen? Een “Europa à la carte” dus.’ Ik pas daarvoor. Ik wil uw geld terug!’

De groenestroomcertificatenknip in het kort

Bij de presentatie van haar plan om een knip te zetten in de groenestroomcertificaten stelde minister Demir – die namens de politieke partij N-VA in de regering zit – dat circa 1.200 zonnepaneelinstallaties van 200 grote bedrijven overgesubsidieerd zijn en dit de knip in de groenestroomcertificaten rechtvaardigt.

De Raad van State oordeelde vervolgens in een eerste advies dat de Vlaamse knip geen contractbreuk betekent, maar het adviesorgaan vroeg tegelijkertijd wel om een bijkomende juridische motivatie voor het gehanteerde onderscheid op basis van de Europese de-minimisdrempel.

2.000 ondernemingen
Demir rechtvaardigt het snijden in de subsidie namelijk op de Europese staatssteunregels, die stellen dat er geen overcompensatie mag zijn door in 3 jaar tijd meer dan 200.000 euro uit te keren aan de betreffende systeemeigenaren. Minister Demir meldde begin februari dat de Raad van State in zijn tweede advies geen aanvullende opmerkingen heeft gemaakt over de knip in groenestroomcertificaten.

Ondertussen is de discussie over Demirs voorgestelde maatregel ook in het Vlaams Parlement toegenomen. Dat is mede te danken aan brancheorganisatie ODE Vlaanderen, die afgelopen februari via een nieuwe analyse van REBEL het beeld bevestigd zag dat de geplande knip in groenestroomcertificaten meer dan 2.000 Vlaamse ondernemingen zou treffen.

Eind april bleek uit een studie van 3E ook nog eens dat de voorgestelde verlengingsoptie voor groenestroomcertificaten van minister Demir leidt tot een verlies aan steun voor alle bedrijfsinstallaties met zonnepanelen van voor 2013.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten