logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
13 mei 2024

Vlaanderen naar de stembus: zonnepanelen voor alle woningen, consumentenkrediet en verplichting pv uitbreiden

Vlaanderen gaat zondag 9 juni naar de stembus. Die dag kiezen de Vlamingen op gewestelijk niveau niet alleen een nieuw parlement, maar stemmen ze ook voor Europa en België.

Waar in Nederland afgelopen jaar zonne-energie en het volle stroomnet 2 van de hoofdgerechten waren op het verkiezingsmenu, lijkt dat in Vlaanderen geenszins het geval. De redactie duikt in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor het Vlaams Parlement en zet de belangrijkste zonne-energiestandpunten op een rij.

124 vertegenwoordigers
Het Vlaams Parlement bestaat uit 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers die verkozen worden voor een periode van 5 jaar. Bij de vorige verkiezingen in mei 2019 kwam de N-VA met 35 zetels als grote winnaar uit de bus. De partij besloot destijds niet met runner-up Vlaams Belang te gaan regeren – die partij behaalde 23 zetels – maar ging in zee met cd&v en Open Vld, die respectievelijk 19 en 14 zetels kregen.

Vlaams Belang | 23 zetels
In het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang, dat zich traditiegetrouw kritisch opstelt ten opzichte van de energietransitie, staan 2 concrete maatregelen voor zonne-energie. Ten eerste wil de partij de verplichte plaatsing van de digitale meter afschaffen, omdat gezinnen die in het verleden zonnepanelen geplaatst hebben recht zouden hebben op de voordelen die de Vlaamse regering hen heeft beloofd. Ten tweede pleit de partij voor ‘de stopzetting van de oversubsidiëring van zonne- en windenergieprojecten’.

‘De groene droom is een nachtmerrie gebleken’, schrijft Vlaams Belang in haar energiehoofdstuk van het verkiezingsprogramma. ‘Energie moet betaalbaar zijn. Een elektrische wagen of dure zonnepanelen zijn niet voor iedereen weggelegd. Het Vlaams Belang is, in tegenstelling tot linkse partijen, niet blind voor de energiearmoede bij steeds meer gezinnen. Verplichte maatregelen die de energiefactuur nog verder doen stijgen, zijn voor ons uit den boze.’ Wel stelt Vlaams Belang dat de toekomst ligt in een gezonde mix van kernenergie en wind- en zonne-energie.

cd&v | 19 zetels
In het 442 pagina’s tellende verkiezingsprogramma van cd&v worden 17 pagina’s gewijd aan het energiehoofdstuk dat volop aandacht schenkt aan zonne-energie. Zo wil de partij de huidige Vlaamse ambitie voor zonne-energie verhogen naar op termijn 1.000 megawatt per jaar om in 2030 over minimaal 10 gigawatt opgesteld pv-vermogen in Vlaanderen te beschikken. Een van de opvallende plannen van de partij om dit te bereiken, is het sociaal energietarief daar waar mogelijk te vervangen door de installatie van zonnepanelen, gekoppeld aan langetermijnverhuur. Verder wil cd&v de drempels verlagen om pv-installaties met een omvormervermogen groter dan 10 kilovoltampère te installeren. Een bijkomende voorwaarde is dat omvormers automatisch moeten terugschakelen – via voltage droop control – als het stroomnet overbelast dreigt te geraken. De doelgroep van grootverbruikers waarvoor zonnepanelen verplicht zijn, wil cd&v de komende jaren stapsgewijs uitbreiden.

Dat de ruzie met de N-VA over de afbouw van groenestroomcertificaten nog altijd niet opgelost is, wordt in het verkiezingsprogramma wederom duidelijk. Grote zonneparken die dateren van vóór 2013 kunnen wat cd&v betreft blijven rekenen op de afgesproken hoeveelheid groenestroomcertificaten. Tot slot wil de partij het potentieel van het duaal gebruik van landbouwgrond en zonnepanelen in kaart brengen en nagaan welke regelgevende obstakels er voor agrivoltaics zijn.

Lees het volledige artikel hier in de mei 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten