Minister Demir stelt dat de circa 1.200 zonnepaneelinstallaties door beslissingen uit het verleden overgesubsidieerd zijn en de investeringen al ‘zeer goed terugverdiend zijn’.
‘Misdadig’
‘De factuur van alleenstaanden, gezinnen en ondernemers mag geen jackpot zijn voor de oversubsidiëring van een handvol grote zonnepaneelinstallaties. Dit gaat om rechtvaardigheid’, aldus Demir. ‘Kosten uit de factuur halen om ze via de belastingen opnieuw te innen, is mensen blaasjes wijsmaken. Daarom geen populistische voorstellen, eenmalige maatregels, loze beloftes of broekzak-vestzakoperaties: wij gaan de centen halen waar ze te vinden zijn: bij de overgesubsidieerde grote zonnepaneelinstallaties. De subsidies die voor 2013 werden uitbetaald, zijn zo hoog dat ze de regels van de staatssteun overschrijden. Die investeringen zijn allang terugbetaald. Alles wat we nu nog betalen aan subsidies, is pure winst voor die bedrijven en een pure kost voor de modale Vlaming. Het zou misdadig zijn daar niets aan te doen.’
Uitwerken in regelgeving
De minister werkt het initiatief de komende maanden verder uit in regelgeving en gaat ook de Raad van State om advies vragen.
Demir werkte al enkele maanden aan een juridisch robuust voorstel waarmee ze stelt de oversubsidiëring maximaal recht te willen zetten. ‘Gezinnen voelen die nu nog steeds dagelijks op hun factuur. Door de uitbetaling van groenestroomcertificaten aan overgesubsidieerde grote zonnepaneelinstallaties stop te zetten, worden de Vlaamse componenten uit de elektriciteitsfactuur structureel verlaagd.’
Kosten uit elektriciteitsfactuur
De 1,2 miljard euro die Demir denkt te kunnen besparen tussen volgend jaar en 2032, wil zij integraal en structureel inzetten om jaarlijks kosten uit de elektriciteitsfactuur te halen voor alleenstaanden en gezinnen, over buurtwinkels en cafés, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), scholen en woonzorgcentra.
Extra geld renovatie- en energiestrategie
Tegelijkertijd heeft de Vlaamse regering besloten om ongeveer 44 miljoen euro extra middelen vanuit het klimaatfonds te mobiliseren om ‘een turbo te zetten’ op de renovatie- en energiestrategie.
Demir: ‘We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken: de internationale hoge energieprijzen kunnen nog langere tijd aanhouden. Aan eenmalige, tijdelijke maatregelen hebben de mensen weinig. Daarom zetten we naast de structurele tariefverlaging ook een turbo op de ondersteuning van gezinnen of zelfstandigen die renoveren of kiezen voor lokale hernieuwbare energie.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.