logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
5 april 2023

Regeringspartij Open VLD keert zich tegen Vlaamse knip in subsidie zonnepanelen

De Vlaamse vicepremier Bart Somers en zijn partij Open VLD keren zich tegen het plan van energieminister Zuhal Demir om 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten voor zonnepanelen uit te keren.

Bij de presentatie van haar plan stelde minister Demir – die namens de politieke partij N-VA in de regering zit – dat circa 1.200 zonnepaneelinstallaties van 200 grote bedrijven overgesubsidieerd zijn en dit de knip in de groenestroomcertificaten rechtvaardigt.

2.000 ondernemingen
De Raad van State oordeelde vervolgens in een eerste advies dat de Vlaamse knip geen contractbreuk betekent, maar het adviesorgaan vroeg tegelijkertijd wel om een bijkomende juridische motivatie voor het gehanteerde onderscheid op basis van de Europese de-minimisdrempel. Demir rechtvaardigt het snijden in de subsidie namelijk op de Europese staatssteunregels, die stellen dat er geen overcompensatie mag zijn door in 3 jaar tijd meer dan 200.000 euro uit te keren aan de betreffende systeemeigenaren. Minister Demir meldde begin februari dat de Raad van State in zijn tweede advies geen aanvullende opmerkingen heeft gemaakt over de knip in groenestroomcertificaten.

Ondertussen is de discussie over Demirs voorgestelde maatregel ook in het Vlaams Parlement toegenomen. Dat is mede te danken aan brancheorganisatie ODE Vlaanderen, die afgelopen februari via een nieuwe analyse van REBEL het beeld bevestigd zag dat de geplande knip in groenestroomcertificaten meer dan 2.000 Vlaamse ondernemingen zou treffen.

Vicepremier weigert
In een groot interview met de Vlaamse krant De Tijd heeft vicepremier Somers nu bekendgemaakt dat hij weigert het plan van Demir goed te keuren. Als argument draagt hij aan dat de knip in de groenestroomcertificaten ‘de verkeerde bedrijven treft en rechtsonzekerheid veroorzaakt’.

Opmerkelijk is dat Somers de knip in de groenestroomcertificaten al meermaals heeft goedgekeurd in de ministerraad, maar nu de finale stemming moet plaatsvinden zijn mening bijstelt. ‘Het idee Robin Hood te spelen is achterhaald’, aldus Somers tegen De Tijd. ‘In het begin ging het om 200 bedrijven, nu blijkt dat het om 2.000 bedrijven gaat. Daarbij zitten niet alleen grote spelers, maar ook coöperaties, kmo's en zelfs fruitbedrijven.’

Minister Demir laat via social media weten ontstemd te zijn over de uitspraken van Somers. ‘De ene subsidie is blijkbaar de andere niet. Waarom investeringen, die al lang terugverdiend zijn, geld van de hardwerkende Vlaming blijven toestoppen? Het geld is op.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten