logo
wvhj2023
© Pro Creators | Dreamstime.com
© Pro Creators | Dreamstime.com
25 april 2024

Tweede Kamer stemt voor flexibel terugregelen zonnepanelen om uitvallen te voorkomen

De Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd van ChristenUnie en D66 om te regelen dat omvormers van zonnepanelen bij consumenten flexibel worden ingesteld zodat ze minder vaak uitvallen.

De motie werd door Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Ilana Rooderkerk (D66) ingediend tijdens een debat van de vaste commissie Economische Zaken en Klimaat over de Energiewet. Waar nu al over de ingediende moties is gestemd, wordt pas na het meireces -  wanneer het wetsvoorstel plenair in de Tweede Kamer wordt behandeld - gestemd over de ingediende amendementen.

90 stemmen voor
Bij de stemming keerden 3 partijen zich tegen het plan: Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt, de PVV van Geert Wilders en FVD van Thierry Baudet. Daarmee kon de motie op 90 stemmen voor en 60 stemmen tegen rekenen.

Met de nu aangenomen motie willen ChristenUnie en D66 voorkomen dat zonnepaneelinstallaties uitvallen als de spanning boven de 253 volt oploopt. Demissionair minister Jetten kondigde eerder dit jaar al een onderzoek aan – dat eind 2024 wordt afgerond –naar het op afstand terugregelen van zonnepaneelomvormers.

Bestaande zonnepaneelbezitters
De Tweede Kamer vraagt Jetten echter om nu al te starten met het regelen dat nieuwe zonnepaneelsystemen op daken van huizen die aangesloten zijn op het laagspanningsnet flexibel worden ingesteld zodat ze minder vaak uitvallen.

Daarbovenop wordt de regering gevraagd om bestaande zonnepaneelbezitters te informeren over het wijzigen van de instellingen zodat ook hun zonnepanelen minder vaak uitvallen.

Duizenden klanten

De Nederlandse netbeheerders ontvangen steeds vaker klachten van consumenten van wie de omvormers van zonnepanelen uitschakelen. Zo ontving Stedin afgelopen jaar ruim 2 keer zoveel klachten – 3.000 in totaal – als in 2022. Bij Liander kwamen 6.000 klachten binnen, bijna 3 keer zoveel ten opzichte van een jaar eerder.

Met een dynamische vermogensbegrenzing – een maatregel die ook genoemd wordt in de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten – wordt het omvormervermogen gebaseerd op de spanning op het elektriciteitsnet. Daarmee wordt voorkomen dat een omvormer volledig uitschakelt bij een te hoge spanning en kan als de spanningsregeling heel scherp wordt ingesteld dit ook bijdragen aan de vermindering van capaciteitstekort. Brancheorganisatie Holland Solar stelde afgelopen november al voor om zonnepaneelinstallaties dynamisch terug te laten leveren en zo de problemen van uitvallende omvormers een halt toe te roepen.

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten