logo
wvhj2023
© Frans Blok | Dreamstime.com
© Frans Blok | Dreamstime.com
8 december 2023

‘Consumenten verdienen duidelijkheid over terugdringen gemiste opbrengsten zonnepanelen’

‘Het uitgangspunt in het nieuwe energiesysteem is dat zonnepaneeleigenaren worden gestimuleerd om de opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gaan verbruiken’. Dat stelt Derek Steeman van Holland Solar.

Holland Solar kwam half november naar buiten met een plan van aanpak om netcongestie op de laagspanningsnetten aan te pakken. Het probleem van uitvallende omvormers door te hoog oplopende spanning op het stroomnet moet wat de brancheorganisatie betreft een halt worden toegeroepen door zonnepaneelinstallaties dynamisch terug te laten leveren.

Vergoeding
Steeman, beleidsmedewerker Netinfrastructuur bij Holland Solar, hierover: ‘Door de problemen op het stroomnet zullen er ook in de toekomst nog situaties zijn waarin de zonnepaneelomvormer dynamisch teruggeregeld moet worden om het stroomnet te ontlasten. Consumenten verdienen in deze situatie een vergoeding als zij het stroomnet helpen te ontlasten.’

Het fenomeen van uitvallende omvormers van zonnepanelen rukt de laatste jaren in sneltreinvaart op. Door de grote hoeveelheid zonnepaneelinstallaties loopt de spanning op het stroomnet op zonnige dagen steeds vaker op tot boven de 253 volt waardoor omvormers zichzelf uitschakelen. De regionale netbeheerders stapten dit jaar over van een reactieve naar een proactieve aanpak, waarbij slimme meterdata worden gebruikt om de spanningsproblemen te detecteren en op te lossen.

1 op de 20
Ondanks die nieuwe aanpak verwacht Netbeheer Nederland dat het aantal uitvallende zonnepaneelinstallaties de komende jaren zal blijven groeien. Gemiddeld ondervindt 1 op de 20 zonnepaneeleigenaren momenteel problemen, oftewel zo’n 125.000 huishoudens met zonnepanelen.

Tot en met 2030 zouden potentieel – in het geval netbeheerders ‘niks’ zouden doen – meer dan 750.000 kleinverbruikers getroffen worden door overspanning en uitvallende zonnepaneelomvormers. Om dat te voorkomen, en ruimte te bieden voor het aansluiten van honderdduizenden warmtepompen en laadpalen, willen de netbeheerders tienduizenden nieuwe transformatorstations plaatsen om het laagspanningsnet te verzwaren. Netbeheerders, overheden en marktpartijen vinden het aanpakken van de problemen op het laagspanningsnet inmiddels dermate belangrijk, dat zij het laagspanningsnet als extra spoor hebben toegevoegd aan het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN).

Actieagenda
Binnen het actieprogramma werken alle belangrijke stakeholders sinds vorig jaar samen aan het sneller realiseren van netuitbreidingen, een betere benutting van het huidige stroomnet en de ontwikkeling van slimme oplossingen voor flexibel energieverbruik.

‘In de komende 2 maanden wordt als onderdeel van het LAN een actieagenda voor het aanpakken van de problemen op het laagspanningsnet gepresenteerd’, vertelt Steeman. ‘Als onderdeel van die actieagenda zullen onderzoeken uitgevoerd worden naar meerdere opties om de problematiek van uitvallende zonnepaneelomvormers aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan slimme vraagsturing en het actief dimmen van het vermogen van omvormers.’

Lees het volledige artikel hieronder in de december 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten