logo
wvhj2023
© Jjfarq | Dreamstime.com
© Jjfarq | Dreamstime.com
23 januari 2024

145.000 consumenten installeerden recordaantal zonnepanelen in werkgebied Stedin

Stedin meldt dat vorig jaar 145.000 consumenten in zijn werkgebied zonnepanelen hebben geïnstalleerd, goed voor een nieuw record van 599 megawattpiek. De netbeheerder schat dat het om 1,7 miljoen zonnepanelen gaat.

In totaal hebben 594.698 consumenten in het verzorgingsgebied van Stedin nu zonnepanelen. Samen hebben ze een vermogen van 2,1 gigawattpiek. Op een zonnige dag om 12.00 uur levert dat volgens de netbeheerder genoeg elektriciteit op om in één klap alle woningen in Zuid-Holland van elektriciteit te voorzien.

Zuid-Holland op kop
De provincie Zuid-Holland leidt in het werkgebied van Stedin de dans zowel qua aantal kleinverbruikers met zonnepanelen als het daarmee gemoeide vermogen.

* excl. regio’s Westland, Leiden, Alphen aan de Rijn en de Bollenstreek.

Groei nog iets hoger
Als de groei uit de categorie ‘overige’ meegeteld zou worden – dit betreft 2 gemeenten in Noord-Holland, 1 gemeente in Gelderland en de zonnepaneelinstallaties waarvan de locatie ‘onbekend’ is – zou de groei nog iets hoger uitkomen.

Het aantal kleinverbruikers dat vorig jaar zonnepanelen installeerde, zou dan niet uitkomen op 145.000 stuks maar op 154.128 stuks. Het daarmee gemoeide vermogen bedraagt dan geen 599 megawattpiek, maar 633,81 megawattpiek.

In onderstaande grafieken is het aantal kleinverbruikers te zien dat volgens Stedin per eind 2023 zonnepanelen heeft (red. het betreft de zonnepaneelinstallaties tot 15 kilowattpiek) en het daarmee gemoeide vermogen.

Installaties groter dan 15 kilowattpiek
Als bron van de gepubliceerde cijfers is door Stedin gebruikgemaakt van CERES, de opvolger van het voormalige Productie Installatie Register (PIR). CERES is de databank van netbeheerders waarin kleinverbruikers hun duurzame productie-installatie aanmelden.

De regionale netbeheerders maken vanaf dit jaar binnen CERES – met terugwerkende kracht tot het kalenderjaar 2019 –  onderscheid in zonnepaneelinstallaties met een vermogen tot 15 kilowattpiek en groter dan 15 kilowattpiek. Opgemerkt moet dat het daarbij alleen gaat om installaties met een kleinverbruikersaansluiting. Zonnepaneelinstallaties met een vermogen vanaf 15 kilowattpiek aangesloten via een grootverbruikersaansluiting maken dus geen deel uit van de gepubliceerde cijfers. 

In onderstaande grafieken is het aantal kleinverbruikers te zien dat volgens Stedin in zijn werkgebied per eind 2023 een zonnepaneelinstallatie heeft van 15 kilowattpiek of groter en het daarmee gemoeide vermogen.

Groei neemt toe
In 2023 heeft een recordaantal van 3.154 kleinverbruikers een zonnepaneelinstallatie van 15 kilowattpiek of groter in gebruik genomen. Daarmee is een recordvermogen van 95,52 megawattpiek gemoeid. 

3.000 uitvallende omvormers
Door te hoog oplopende spanning op het stroomnet – veroorzaakt door de grote hoeveelheid zonnepanelen – kreeg Stedin vorig jaar een recordaantal meldingen over uitvallende omvormers. De netbeheerder ontving in 2023 bijna 3.000 meldingen, dat is ruim 2 keer zoveel dan het jaar ervoor.

Stedin bouwt daarom hard door aan de uitbreiding van zijn net. In totaal wordt dit jaar 700 kilometer aan nieuwe kabels in straten aangelegd en worden zo’n 400 nieuwe transformatorhuisjes voor de aansluiting van zonnepanelen geïnstalleerd die ook warmtepompen en laadpalen in woonwijken mogelijk maken.

Salderingsregeling
Bij de presentatie van de jaarcijfers doet Stedin dan ook opnieuw een oproep om de salderingsregeling af te bouwen. ‘We krijgen steeds vaker signalen dat consumenten twijfelen of zonnepanelen een goede investering zijn’, stelt chief technology officer David Peters van Stedin. ‘Dat is zorgelijk want we zijn op de goede weg. De politiek moet snel duidelijkheid geven en de salderingsregeling geleidelijk afbouwen. Daarmee stimuleren we consumenten ook beter om zoveel mogelijk van de zonnestroom te gebruiken op het moment dat deze er is. Tegelijkertijd werken de netbeheerders hard door om de capaciteit van het elektriciteitsnet uit te breiden. Samen zorgen we ervoor dat zonnestroom een enorm succes is en blijft in Nederland.’

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten