logo
wvhj2023
© Alfen
© Alfen
16 februari 2024

Omzet Alfen groeit tot half miljard euro, verkoop energieopslagsystemen stijgt explosief

De omzet van het Almeerse Alfen is afgelopen jaar met 15 procent gegroeid tot 504,5 miljoen euro. Een derde van de omzet is inmiddels afkomstig van de verkoop van energieopslagsystemen die snel stijgt.

Dit kalenderjaar verwacht het bedrijf – dat ook laadpunten voor elektrische auto’s en transformatorstations aan netbeheerders verkoopt – een omzet van 590 tot 660 miljoen euro.

Toeleveringsketen
‘We hebben opnieuw de waarde aangetoond van het zijn van een gediversifieerde specialist in energieoplossingen op het gebied van smart grids, laadinfrastructuur en energieopslag in heel Europa’, stelt Marco Roeleveld, algemeen directeur van Alfen. ‘In 2023 ontvouwde de doorbraak van onze business line Energy Storage Systems zich doordat we de inkomsten meer dan verdrievoudigden, terwijl de markt met 64 procent groeide.’

Onlangs tekende het bedrijf een meerjarige leveringsovereenkomst met CATL om de continue levering van batterijen te garanderen. Deze overeenkomst maakt volgens Roeleveld de weg vrij om aan de toenemende vraag te voldoen en de toeleveringsketen voor energieopslagsystemen in heel Europa veilig te stellen.

163 miljoen euro
In de business line Energy Storage Systems bedroegen de inkomsten afgelopen jaar 163 miljoen euro, een groei van 258 procent vergeleken met 45,5 miljoen euro in 2022. Er wordt verwacht dat de markt de komende jaren aanzienlijk zal groeien, gedreven door de noodzaak om vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht te brengen en congestie op het stroomnet het hoofd te bieden.

Voortbouwend op de eerste ingebruikname van TheBattery Elements in 2022, was Alfen in 2023 goed gepositioneerd om grotere projecten op netschaal te realiseren en leverde het zijn eerste project met een opslagcapaciteit boven 50 megawattuur op. Alfen heeft verschillende nieuwe contracten binnengehaald die de omzet van 2024 zullen ondersteunen. Zo is er een raamcontract met Katoen Natie voor de verdere uitrol van batterijen op verschillende logistieke locaties om de zonnepaneelproductie en het lokale energieverbruik te optimaliseren; de verschillende Belgische vestigingen van Katoen Natie krijgen in totaal ongeveer 35 megawattuur aan batterijen. Ook tekende Alfen een overeenkomst met Vasa Vind voor het eerste batterij-energieopslagsysteem in een Zweeds windmolenpark. Alfen zal een batterij met een vermogen van 20 megawatt en een opslagcapaciteit van 20 megawattuur realiseren.

Nieuwe fabriek
Om klaar te zijn voor toekomstige groei, bouwt Alfen een nieuw hoofdkantoor en nieuwe fabriek naast de bestaande gebouwen in Almere. Het pand is 33.000 vierkante meter groot en is 3 keer zo groot als het huidige grootste gebouw van het bedrijf.

De nieuwe faciliteit, die naar verwachting aan het einde van het kwartaal klaar zal zijn, zal plaats bieden aan productieruimte, opslag en kantoren. De verhuizing naar de nieuwe productiefaciliteit heeft naar verwachting een verwaarloosbaar effect op de productie, omdat de productielijnen geleidelijk van het bestaande pand naar de nieuwe faciliteit verplaatst worden.

Zonnepanelen
Het energiesysteem van de nieuwe fabriek zal bestaan uit 6.000 zonnepanelen op het dak – goed voor een vermogen van 3 megawattpiek – 3 Alfen onderstations van 1.250 kilovoltampère, 3 Alfen TheBattery Mobile-energieopslagsystemen, meer dan 100 Alfen-laadpunten, 1 DC snellader voor vrachtwagens, 3 warmtepompen voor verwarming/koeling en ledverlichting.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten