logo
wvhj2023
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
12 december 2023

Nieuw onderzoek brengt kansrijke daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen in beeld

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft met nieuwe databestanden per regio kansrijke daken en parkeerplaatsen voor het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen in beeld gebracht.

Generation.Energy voerde enkele jaren geleden al een potentieelstudie uit en heeft nu in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een nieuwe studie geschikte daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen in kaart gebracht. Het rapport en de daarbij behorende databestanden laten zien welke daken – van alle gebouwen, oftewel van bedrijven, overheden en woningen – en parkeerplaatsen kansrijk zijn voor zonnepanelen. Ook is onderzocht bij welke daken en parkeerplaatsen belemmeringen kunnen optreden.

8 procent
Van potentieel geschikte daken – die technisch geschikt zijn – is door de onderzoekers per gebouw vastgesteld of er belemmeringen zijn of te verwachten zijn. En zo ja, hoeveel en welke. Ongeveer 8 procent van de potentieel geschikte daken is nu al te gebruiken voor zonnepanelen, zo blijkt uit het onderzoek.

Het technisch potentieel oppervlak – daken en parkeerplaatsen – voor zonnestroom is volgens de onderzoekers circa 725 vierkante kilometer. Daarvan is circa 50 vierkante kilometer op parkeerplaatsen. Met correctiefactoren is inzichtelijk gemaakt welke factoren per gemeente of energieregio mogelijk het grootste knelpunt vormen voor realisatie van het technisch potentieel. Daarbij is ook bepaald welke daken over de grootste kansen voor realisatie zonnestroom beschikken.

3 typen
In hun analyse hebben de onderzoekers onderscheid gemaakt in 3 typen daken/objecten. Ten eerste de ‘blauwe’ kansrijke daken die goed zijn voor circa 8 procent van het technisch potentieel oppervlak. Deze daken zijn direct kansrijk.

De tweede categorie zijn de gele daken – 48 procent – die één belemmering kennen. Hier kunnen mitigerende maatregelen zoals het oplossen van de netcongestie en het wegnemen van constructiebeperkingen het effect van de belemmering – deels – wegnemen. Tot slot zijn er de grijze daken met meerdere belemmeringen.

Niet altijd de beste
Het onderzoek laat zien dat de grootste beschikbare dakoppervlakken niet altijd de beste zijn om te gebruiken voor zonnepanelen. Het rapport over potentiële daken is daarom anders dan de potentieelstudies die tot nu toe gedaan zijn. Die brengen vaak alleen het theoretisch aantal beschikbare vierkante meters in beeld. In dit onderzoek is met een ruimtelijke analyse ook duidelijk op wélke daken wélke mogelijke belemmeringen spelen.

Het gaat bijvoorbeeld om de aanwezigheid van asbest, belemmeringen in de constructie van het dak, een aparte dakvorm of dakramen, de aanwezigheid van bestaande zonnepanelen, een bijzondere eigendomssituatie en het volle stroomnet.

Dataviewer
Overheden, dakeigenaren en installateurs kunnen met de databestanden die nu beschikbaar zijn gesteld gericht op zoek naar kansen voor de opwek van zonne-energie met zonnepanelen.

RVO actualiseert de databestanden in 2024 regelmatig. Ook komt er een ‘dataviewer’. Door in te zoomen laat de viewer de belemmeringen per pand en mogelijke kansrijke daken in de buurt zien.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten