logo
wvhj2023
© Mathieu Compin | Dreamstime.com
© Mathieu Compin | Dreamstime.com
6 december 2023

Ruim 100 landen steunen op klimaattop verdrievoudiging doel duurzame energie

Meer dan 100 landen hebben op de klimaattop COP28 van de Verenigde Naties hun steun uitgesproken om het doel voor hernieuwbare energie voor het kalenderjaar 2030 te verdrievoudigen tot 11.000 gigawatt.

Op de wereldklimaattop in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen samen met 118 landen de mondiale toezegging gedaan over een verhoging van de doelen voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

Groot en klein
Het ‘Global Renewables and Energy Efficiency Pledge’-initiatief bevat namelijk ook het doel om de wereldwijde verbetering van de energie-efficiëntie te verdubbelen van ongeveer 2 procent naar 4 procent tegen 2030.

Von der Leyen: ‘Met deze mondiale toezegging hebben we een brede en sterke coalitie opgebouwd van landen die zich inzetten voor de overgang naar schone energie – zowel grote als kleine, noordelijke als zuidelijke landen, zware uitstoters, ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten. Wij zijn verenigd in onze gemeenschappelijke overtuiging dat we fossiele brandstoffen moeten uitfaseren om de doelstelling van 1,5 graad Celsius van de Klimaatovereenkomst van Parijs te kunnen bewerkstelligen. Dat doen we door de transitie naar schone energie te versnellen, hernieuwbare energie te verdrievoudigen en de energie-efficiëntie te verdubbelen. In de komende 2 jaar zal 2,3 miljard euro uit de EU-begroting geïnvesteerd worden om de energietransitie in ons nabuurschap en in de rest van de wereld te ondersteunen. Deze toezegging en financiële steun zal groene banen en duurzame groei creëren door te investeren in technologieën van de toekomst. En natuurlijk zal het de emissies verminderen, de kern van onze werkzaamheden tijdens de COP28.’

Onderhandelingsresultaat
De mondiale toezegging is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de Europese Commissie en het voorzitterschap van de COP28, met de steun van het internationaal energieagentschap IEA en het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA.

De toezegging moet helpen om aan het eind van de conferentie het meest ambitieuze onderhandelingsresultaat te bereiken. De EU roept op tot concrete maatregelen om fossiele brandstoffen wereldwijd geleidelijk af te schaffen in alle energiesystemen, en in het bijzonder steenkool, en zal aandringen op een formulering die dit in het uiteindelijke COP-besluit weerspiegelt.

Voortgang meten
De mondiale toezegging over hernieuwbare energie en energie-efficiëntie zal een belangrijk instrument zijn voor de internationale gemeenschap om de vooruitgang te meten en op koers te blijven om de temperatuurdoelstellingen van Parijs te verwezenlijken.

Met steun van het IEA en IRENA zal elk jaar vóór de COP een jaarlijkse evaluatie worden gepubliceerd van de mondiale ontwikkelingen die ertoe bijdragen dat de mondiale doelen verwezenlijkt worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten