logo
wvhj2023
© Rafael Henrique | Dreamstime.com
© Rafael Henrique | Dreamstime.com
1 december 2023

Klimaattop vliegend van start met akkoord over klimaatschadefonds

De eerste dag van de COP28 in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten zit erop. De klimaattop van de Verenigde Naties kende een vliegende start met de aankondiging van een klimaatschadefonds.

Afgevaardigden die in Dubai bijeenkwamen, bereikten donderdag overeenstemming over de operationalisering van een fonds dat kwetsbare landen die te kampen hebben met verlies en schade als gevolg van klimaatverandering moet helpen compenseren.

Momentum gebruiken
‘Het nieuws van vandaag over verlies en schade geeft deze VN-klimaatconferentie een vliegende start’, aldus VN-klimaatleider Simon Stiell tijdens een persconferentie waarop de aankondiging werd gedaan. ‘Alle regeringen en onderhandelaars moeten dit momentum gebruiken om hier in Dubai tot ambitieuze resultaten te komen.’

Het fonds is al lange tijd een eis van ontwikkelingslanden die zich in de frontlinie van de klimaatverandering bevinden en geconfronteerd worden met de kosten van de verwoestingen die worden veroorzaakt door steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen en stijgende zeeën.

Intensieve onderhandelingen
Na een aantal jaren van intensieve onderhandelingen tijdens de jaarlijkse klimaatvergaderingen van de VN spraken de ontwikkelde landen vorig jaar, tijdens COP27 in Sharm el-Sheikh in Egypte, hun steun uit voor de oprichting van het fonds.

Sultan Al Jaber, de voorzitter van de COP28 klimaatconferentie, heeft namens de Verenigde Arabische Emiraten 100 miljoen dollar toegezegd aan het fonds. Duitsland legt hetzelfde bedrag in en ook Amerika en Japan hebben een bijdrage aan het fonds aangekondigd. Demissionair premier Rutte heeft namens Nederland een bedrag van 15 miljoen euro toegezegd.

Bij monde van energieminister Zuhal Demir heeft Vlaanderen laten weten geen voorstander te zijn van het oprichten van het financieringssysteem. Het oprichten van een fonds leidt volgens haar tot een verdere opeenstapeling van fondsen, terwijl het niet op zichzelf in staat zal zijn om de complexiteit van verlies en schade afdoende te vatten. Bovendien dragen Europese lidstaten volgens Demir al enorm veel bij aan internationale klimaatfinanciering.

COP28 van start: dit is de Europese inzet

De VN-klimaattop in Dubai – kortweg COP28 – duurt van 30 november tot en met 6 december. De Europese Unie (EU) en haar lidstaten willen werk maken van klimaatambities, financiering en mondiale energiedoelstellingen.

Uit onderzoek van het VN-klimaatpanel bleek eerder dit jaar dat de wereld niet op koers ligt om de wereldwijde temperatuurstijging binnen 1,5 graden Celsius te houden. Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, zijn volgens EU politieke vastberadenheid, internationale samenwerking en wereldwijde solidariteit nodig.

De EU dringt er daarom bij andere landen op aan hun inspanningen op te voeren en hun klimaatplannen te actualiseren. Ze benadrukt dat de energiesector de sector is waar emissiereducties op korte termijn de grootste impact kunnen hebben.

Tijdens COP28 moedigt de EU alle partijen aan om wereldwijde energiedoelstellingen overeen te komen voor:

  • Een wereldwijde uitfasering van het gebruik van fossiele brandstoffen met een piek in het verbruik ervan in dit decennium;
  • een volledig of grotendeels CO2-vrij wereldwijd elektriciteitssysteem in de jaren ’30;
  • een zo snel mogelijke geleidelijke stopzetting van subsidies voor fossiele brandstoffen die niet gericht zijn op energiearmoede of een rechtvaardige overgang;
  • wereldwijde actie voor de verdrievoudiging van de geïnstalleerde hernieuwbare- energiecapaciteit en de verdubbeling van het tempo van verbetering van de energie-efficiëntie tegen 2030;
  • alle landen moeten hun inspanningen opvoeren om financiële middelen te mobiliseren ter ondersteuning van klimaatmaatregelen.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten