logo
wvhj2023
© Ampyr Solar
© Ampyr Solar
27 november 2023

AMPYR Solar opent zonnepark in Voorne aan Zee

AMPYR Solar heeft in de gemeente Voorne aan Zee in Zuid-Holland zonnepark Konneweg-Tinte in gebruik genomen. Het zonnepark van 13,3 hectare herbergt 10,9 megawattpiek zonnepanelen.

In 2017 startte de in Utrecht gevestigde zonneparkontwikkelaar SolarEnergyWorks met de ontwikkeling van zonnepark Konneweg-Tinte in Voorne aan Zee. SolarEnergyWorks is inmiddels onderdeel van AMPYR Solar Nederland en onder de vlag van dat bedrijf zijn de laatste stappen tot realisatie gezet.

Glastuinbouw
Met de opening van zonnepark Konneweg-Tinte, bereikt AMPYR Solar Nederland in korte tijd de mijlpaal van de realisatie van 3 zonneparken, na ingebruikname van zonneparken in Echt-Susteren en Venray. Deze zonneparken blijven in eigen beheer en exploitatie.

Het zonnepark is gelegen tussen de glastuinbouw aan de Konneweg en Kerkhoekweg in Tinte. In een vroeg stadium is met omwonenden, energiecoöperatie Voorne Putten Energie en verschillende overheidsinstanties bekeken hoe het zonnepark het beste landschappelijk ingepast kan worden. De uitkomst is een zonnepark met een strakke en zakelijke uitstraling dat past binnen de architectuur van de glastuinbouw.

Grolsch
Daarnaast is besloten dat Energie Coöperatie Voorne Putten Energie een aandeel in het project krijgt. De energiecoöperatie geeft obligaties uit aan inwoners van de gemeente. Zij kunnen deze obligaties met een vaste rente aanschaffen.

Brouwerij Grolsch gaat elektriciteit afnemen van de nieuw gebouwde zonneparken, die samen een capaciteit hebben van meer dan 22 megawattpiek. ‘Met deze switch van Europese windenergie naar Nederlandse zonne-energie leveren we een actieve bijdrage aan de Nederlandse energietransitie en zetten we bovendien een mooie stap in de verdere verduurzaming van onze processen’, vertelt Koert van ’t Hof, Corporate Affairs Director bij Koninklijke Grolsch. ‘Het is een prachtig idee om het zonnepark ook een nuttige functie op het gebied van waterberging te geven. Een belangrijk thema, ook voor ons als brouwer die via het mede door ons opgestarte initiatief “De Twentse Golf” hard werkt aan het vergroten van de beschikbaarheid van voldoende water in onze thuisregio Twente’.

Onafhankelijke stroomproducent
De meerjarige overeenkomst markeert ook een stap voorwaarts voor Asahi Europe & International, moedermaatschappij van Grolsch, en levert een bijdrage aan diens bredere duurzaamheidsambitie om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn in al haar Europese brouwerijen. Alexander Koeman, algemeen directeur van AMPYR Solar Nederland, geeft aan dat het bedrijf de komende jaren een van de grootste onafhankelijke stroomproducenten van Nederland wil worden. Zo zal het portfolio te realiseren projecten in 2024 groeien naar 150 megawattpiek opgesteld vermogen.

‘De overheid kijkt steeds kritischer naar onze sector, hetgeen logisch is na de snelle opkomst van zonneparken in het landschap de afgelopen jaren’, aldus Koeman. ‘Echter, in onze samenwerking met overheidsinstanties en andere betrokken partijen ontvangen wij positieve signalen over onze nog te ontwikkelen projecten. Wij hebben dan ook het volste vertrouwen dat wij de komende jaren door kunnen gaan met het verduurzamen van de Nederlandse energieopwek.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten