logo
wvhj2023
© Wietse Visser
© Wietse Visser
6 november 2023

Ampyr Solar Nederland opent zonnepark Hoeve de Ruif in Echt-Susteren

Ampyr Solar Nederland heeft zonnepark Hoeve de Ruif in Echt-Susteren in gebruik genomen. Het zonnepark is ontwikkeld door het door Henny Pelsers in 2017 opgerichte Limburgs familiebedrijf NaGa Solar.

2 jaar geleden is NaGa Solar onderdeel geworden van Ampyr Solar Nederland, verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van het project.

In eigen beheer
Het zonnepark is een belangrijke mijlpaal voor Ampyr Solar Nederland. Het is namelijk het eerste project in Nederland dat in eigen beheer gerealiseerd wordt. Daarbij is dit zonnepark gerealiseerd in de provincie waar de wortels van het bedrijf liggen.

De realisatie van het zonnepark is mede te danken aan de proactieve medewerking van de gemeente Echt-Susteren. De gemeente heeft 5 zonneparken vergund, waarvan Ampyr er 2 mag ontwikkelen.

Lokale partners
In Limburg werkt het bedrijf samen met verschillende lokale partners, zoals landschapsarchitect HeusschenCopier uit Gulpen, adviseur fysiek leefomgeving Pouderoyen Tonnaer en epc-contractors Aton Projects. Zij zijn bekend met het landschap in Limburg en zetten zich actief in om de kenmerken van dit landschap zo goed mogelijk te behouden en te verwerken in de planvorming en uitvoeringsfase.

Paardenrecreatiegebied
Zonnepark Hoeve de Ruif is gerealiseerd op de grond van een voormalig paardenrecreatiegebied. In samenwerking met de omgeving is gekeken hoe het gebied zijn recreatieve waarde kon behouden. Zodoende is ervoor gekozen om een pluktuin te realiseren, waar verschillende soorten fruit groeien die geplukt kunnen worden. Daarbij zal een gedeelte van de oude functie van het gebied behouden blijven, namelijk de natuurlijke begrazing. De begrazing zal overgenomen worden door schapen in plaats van paarden. Dankzij de toevoeging van een pluktuin en het doorzetten van de natuurlijke begrazing, ontstaat er op de voormalige graslanden een landschap met een hoger biodiversiteitsgehalte. Een mooi element hierbij is dat het onderhoud van dit landschap gedaan zal worden door de voormalig paardenhouder. Hiermee blijft hij betrokken bij zijn gronden.

Financiële baten
De recreatieve waarden zorgen ervoor dat de omwonenden baat hebben bij het zonnepark. Echter, Ampyr wil dat de gemeenschap van de financiële baten meeprofiteert. Zodoende is er na overleg met gemeente en omwonenden voor gekozen om jaarlijks, middels een deel van de opbrengsten, bij te dragen aan het gemeentelijke omgevingsfonds.

Hoeve de Ruif is de eerste stap van Ampyr Solar Nederland in het verduurzamen van de provincie Limburg. Op dit moment zijn er projecten in ontwikkeling in Venray, Schietecoven, Schinnen, Horst aan de Maas en een tweede project in Echt-Susteren.

Agri-pv
Bij het tweede project in Echt-Susteren wordt geëxperimenteerd met een agri-pv-gedeelte. Hiermee wordt geanalyseerd of het mogelijk is om in de toekomst het land zowel te kunnen gebruiken voor agriculturele activiteiten als voor energieopwekking. In Schinnen wordt er een sportief aspect aan toegevoegd. Rondom de verschillende delen van het zonnepark wordt een mountainbikeroute gerealiseerd. Het project in Schietecoven bevindt zich nabij vliegveld Maastricht-Aachen Airport. Het voorgenomen zonnepark draagt bij aan behoud en ontwikkeling van het opengestelde landgoed en wandelgebied Schietecoven. Tot slot is er in Horst aan de Maas een project in de beginfase, dat als doel heeft om middels klimaatadaptieve maatregelen de omgeving te ontlasten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten