logo
wvhj2023
© Dutchscenery | Dreamstime.com
© Dutchscenery | Dreamstime.com
2 oktober 2023

ABN AMRO: ‘Energietransitie hapert door gebrek aan personeel’

De beschikbaarheid van personeel vormt een steeds groter struikelblok om de energietransitie te realiseren. Uit de ABN AMRO arbeidsmarktindicator blijkt dat elektriciens en installateurs nauwelijks te vinden zijn.

Ook het gebrek aan isolatie- en onderhoudsmonteurs is groot, melden analisten van de financiële instelling.

36 procent
Eind mei was volgens ABN AMRO bijna 36 procent van de vacatures van de beroepen gerelateerd aan de energietransitie onvervulbaar. Voor de arbeidsmarktindicator maken de onderzoekers gebruik van data van Werk.nl die rekening houden met de beroepsvoorkeuren van werkzoekenden en hoe ver zij willen reizen voor een vacature.

Ten opzichte van de krapte voor alle beroepen is er een fors verschil. In mei was 23,7 procent van alle vacatures namelijk onvervulbaar. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn dus flink, maar voor beroepen in de energietransitie zijn deze nog groter.

Zonnepanelen
‘Als we inzoomen op deze energietransitieberoepen dan lopen de tekorten per beroep uiteen’, schrijven de analisten. ‘Aan monteurs voor elektriciteitsnetten, zonnepanelen en isoleerders in de bouw is grote behoefte. Anderzijds is aan milieudeskundigen juist geen tekort.’

Regionale verschillen
Ook regionaal gezien zijn er grote verschillen in de arbeidsmarktkrapte van de beroepen in de energietransitie. De top 5 qua krapte bevindt zich in de gemeenten Lelystad, Schagen, Den Helder, Terneuzen en Súdwest-Fryslân. Ook in grote steden is er een hoger percentage onvervulbare vacatures. Zo ligt in de gemeente Rotterdam, Groningen, Breda, ’s-Hertogenbosch en Amsterdam het percentage onvervulbare vacatures in de energietransitie boven de 60 procent.

Deze grote regionale verschillen betekenen ook dat een kleine aanpassing de gemiddelde tekorten kunnen verlichten. Zo kunnen werknemers verleid worden tot een grotere woon-werkverkeerafstand. Daarmee kan de krapte meer evenredig verdeeld worden over het land.

Overstapberoepen
Als gedachte-experiment hebben de onderzoekers bekeken wat dit zou betekenen voor de krapte in de energietransitie. Naar verwachting kan de reductie van de CO2-uitstoot voor sommige sectoren de vraag naar personeel afremmen. Dat kan weer positief zijn voor specifieke beroepen in de energietransitie waarvoor juist extra personeel nodig is.

Voor het experiment zijn data over overstapberoepen van het UWV gebruikt. Deze bestaan uit alternatieve beroepen die aansluiten bij een ander beroep, bijvoorbeeld doordat vergelijkbare vaardigheden nodig zijn voor het vervullen van de werkzaamheden. In de sectoren leisure, industrie en transport en logistiek zitten bijvoorbeeld beroepen die volgens het UWV mogelijkheden hebben voor een overstap naar een beroep in de energietransitie.

Al met al concludeert ABN AMRO dat voor het beroep van monteur zonnepanelen bijvoorbeeld medewerkers technische dienst en magazijn- en expeditiemedewerkers uit de transport en logistiek aangewend kunnen worden. Ook vanuit minder CO2-intensieve sectoren kan een overstap gemaakt worden naar het beroep monteur zonnepanelen. Onder andere taxi- en particuliere chauffeurs, en audiovisueel-, beeld-, geluids- en belichtingstechnici uit de leisuresector.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten