logowvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
2 oktober 2023

‘Zorgen consumenten over geluid hybride warmtepomp nemen toe’

Ruim 1 op de 3 Nederlandse huiseigenaren maakt zich zorgen over geluidsoverlast van hybride warmtepompen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Door de energiecrisis is de vraag naar warmtepompen in afgelopen periode door het dak gegaan en werd een recordhoeveelheid warmtepompen geïnstalleerd.

1.031 Nederlanders
Uit het nieuwe onderzoek onder 1.031 Nederlanders blijkt dat het aandeel woningeigenaren dat weet wat een hybride warmtepomp is, gestegen is van 49 procent in 2022 naar 67 procent nu. Nog maar 8 procent heeft er nooit van gehoord, waar dat eerder nog 22 procent was.

Tegelijkertijd groeien ook de zorgen, onder andere over het geluid. Waar eerst 23 procent van de Nederlanders zich zorgen maakte over het geluid, is dat nu 35 procent.

Ventilator
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid als de ventilator aangaat om lucht aan te trekken. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal onder huishoudens die een warmtepomp hebben, blijkt dat in 16 procent van de gevallen er overlast ervaren wordt.

Milieu Centraal benadrukt dat overlast te voorkomen is door een stillere buitenunit te kiezen, de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen, hem niet onder een slaapkamerraam of op een dak te plaatsen dat gevoelig is voor trillingen te zetten of er een geluiddempende kast omheen te installeren.

Geluidsnorm
Sinds 2 jaar geldt een geluidsnorm voor warmtepompen en airco’s. Op de erfscheiding mag hooguit 40 decibel te horen zijn en onder bepaalde omstandigheden hooguit 45 decibel. Daarmee wordt overlast voorkomen.

‘De norm wordt soms geïnterpreteerd als een afstandsnorm, waarbij de warmtepomp ver van de erfgrens af moet staan, maar dat is onjuist’, legt energie-expert Joanneke de Jongh uit. ‘Ook in een rijtjeswoning kan een buitenunit binnen de norm worden geplaatst. En bij appartementen kan dat soms, bijvoorbeeld door plaatsing op het dak.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.